Σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για την αγορά ακινήτων στο εξωτερικό εξελίσσεται η Ελλάδα για τους Κινέζους επενδυτές, καθώς οι χαμηλές τιμές, το δέλεαρ του προγράμματος «χρυσή βίζα» και η δυνατότητα εκμετάλλευσης μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, προσελκύουν όλο και περισσότερους υποψήφιους αγοραστές. Σύμφωνα με τον κινεζικό ιστότοπο ακινήτων Juwai, οι αναζητήσεις ακινήτων στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο ρυθμός της αύξησης τριπλασιάστηκε σε ετήσια βάση.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς, οι χαμηλές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα και το μεγάλο απόθεμα απούλητων κατοικιών προσφέρει «πεδίο δόξης λαμπρόν» για τους ξένους αγοραστές και δη τους Κινέζους. Σύμφωνα με τη Λιαν Γουενμίν, μια πρώην λογιστική υπάλληλο από το Πεκίνο, δηλώσεις της οποίας φιλοξενούνται από το πρακτορείο, «μπορώ να αποκτήσω δύο ή τρία διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας με 250.000 ευρώ (αποτελεί το ελάχιστο όριο για τη χορήγηση άδειας παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα»). Με τα ίδια χρήματα στο Πεκίνο αγοράζει κανείς ένα μικρό διαμέρισμα (σε σχετικά καλή περιοχή) της τάξεως των 30 τ.μ. Η διαφορά είναι σημαντική», αναφέρει η κ. Λιαν. Στόχος της είναι να αποκτήσει ένα δυο διαμερίσματα για να τα εκμεταλλεύεται μέσω της πλατφόρμας του Airbnb και ένα ακόμα για να μένει η ίδια στα νότια προάστια της Αττικής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, η ζήτηση από το εξωτερικό και δη από την Κίνα είναι τέτοια, που ήδη οι τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης ακολουθούν ανοδική τάση. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, το 2018 αλλά και το 2019 προβλέπεται αύξηση των τιμών πώλησης κατά 5%-7% σε ετήσια βάση, χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και κυρίως από την Κίνα. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα για τις τιμές των ενοικίων κατοικιών από το δίκτυο μεσιτικών γραφείων της RE/MAX Hellas, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 8,4% πανελλαδικά.
Ένας ακόμα λόγος που λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας, είναι η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στο θεσμικό πλαίσιο περί μετανάστευσης που εφαρμόζουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς για τους Κινέζους αγοραστές ακινήτων. Μπορεί η Κίνα να έχει επιβάλει περιορισμούς στην έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να προχωρούν σε επενδύσεις στο εξωτερικό.
Πηγή: Η Καθημερινή