Καταιγισμός αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στις Βρυξέλλες

826

Σε συλλήψεις τριών υπόπτων προχώρησε την Παρασκευή η βελγική αστυνομία στις Βρυξέλλες. Όλοι τους θεωρείται ότι συνδέονται με σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία ,που απέτρεψαν την Πέμπτη οι γαλλικές αρχές, προχωρώντας στη σύλληψη ενός ατόμου.

Δύο από τους συλληφθέντες τραυματίστηκαν στο πόδι σε δύο χωριστές αστυνομικές επιχειρήσεις, η μία στην περιοχή Φορεστ των Βρυξελλών, όπου είχε συλληφθεί προ ημερών ο νούμερο ένα ύποπτος των επιθέσεων στο Παρίσι Σαλάχ Αμντεσλάμ.Ο τρίτος συνελήφθη κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στην περιοχή Σκαρμπέκ το απόγευμα.

Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο τα μικρά ονόματα των δύο από αυτούς –Ταουφίκ Α. και Σαλά Α.– ενώ δεν έχουν ανακοινώσει τα στοιχεία του άνδρα που συνελήφθη στο Σκαρμπέκ. Ο τελευταίος, καθώς και ο Ταουφίκ Α., έχουν τραυματιστεί στα πόδια.

belgio-antitrom-708_0

Νωρίτερα οργανώθηκε γιγαντιαία επιχείρηση στην περιοχή Σάερμπεκ, όπου διατηρούσε διαμέρισμα ο βομβιστής του αεροδρομίου Ζάβεντεμ, Ιμπραήμ Ελ Μπακρουί.Δεκάδες άνδρες της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή κοντά στην πλατεία Meiser, δίνοντας εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα παράθυρα.Τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ ένας ύποπτος «εξουδετερώθηκε» και συνελήφθη.

Σύμφωνα με βελγικά δίκτυα ο ύποπτος που συνελήφθη λέγεται Μοχάμεντ Αμπρίνι και εικάζεται πως ήταν εκείνος που μετέφερε με το όχημά του τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.Υπάρχουν όμως και ανεπιβεβαίωτες αναφορές, που επισημαίνουν ότι ο συλληφθείς δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία και πως βρισκόταν στη στάση του λεωφορείου με την επτάχρονη κόρη του, η οποία ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν τον πατέρα της. Μάλιστα, λέγεται πως ο άνδρας δεν υπάκουσε στις εντολές των ανδρών των ειδικών δυνάμεων να αφαιρέσει το πανωφόρι του, καθώς δεν γνώριζε τη γλώσσα.Ο δήμαρχος της πόλης Σάερμπεκ, Μπερνάρ Κλερφαί, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του υπόπτου, προσθέτοντας ότι έφερε τσάντα με εκρηκτικά.

56f53a9bc3618884468b45bc

Συνολικά από την Πέμπτη συνελήφθησαν στο Βέλγιο εννέα πρόσωπα και στη Γερμανία άλλα δύο. Ωστόσο οι βελγικές αρχές άφησαν σήμερα ελεύθερους τους τρεις από αυτούς.