Κλειστό το Λούβρο από τις πλημμύρες – Επιχείρηση μεταφοράς των έργων τέχνης

1002

Κλειστό θα είναι σήμερα το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, μετά την υπερχείλιση του ποταμού Σηκουάνα, λόγω των καταρρακτωδών βροχών.

Το μουσείο έκλεισε προκειμένου να μεταφερθούν τα έργα τέχνης που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες του σε ασφαλείς χώρους σε ψηλότερα πατώματα.

Το μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε ήδη την  προηγούμενη μέρα για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του επείγοντα μέτρα. Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκογκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκωγκέν.

Το μουσείο Ορσέ ανακοίνωσε ότι είχε συσταθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κινδύνου για να οργανώσει τη μεταφορά των πιο ευάλωτων θησαυρών του στα ψηλότερα πατώματα αν ανέβαινε η στάθμη του Σηκουάνα πάνω από 5,5 μέτρα από το κανονικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νερά του ποταμού μπορούν να φτάσουν σήμερα τα 6 μέτρα πάνω από τη συνήθη στάθμη του.

Σύμφωνα με το μουσείο Ορσέ, και τα δύο ιδρύματα έχουν λεπτομερή σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρών, τα οποία δίνουν 72 ώρες στο Λούβρο και 96 ώρες στο Ορσέ να μεταφέρουν το σύνολο των αποθηκευμένων έργων τους στα υπόγεια σε ασφαλή μέρη.