Κολοκυθόπιτα με κολοκυθοανθούς

1330

Υλικά συνταγής

  • 3 χωριάτικα φύλλα ολικής άλεσης
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό κολοκυθάκια πρωτοφαντά (τρυφερά της εποχής-χωρίς πολλούς σπόρους)
  • 8 κολοκυθοανθούς
  • 2-3 μεγάλα καρότα
  • 1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 500 γραμ. ξινομυζήθρα
  • 500 γραμ. ανθότυρο φρέσκο
  • 3/4 φλ. αλεύρι ολικής ή πίτουρο βρώμης
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 μεγάλα αυγά

Για την επιφάνεια της πίτας

  • λίγο ελαιόλαδο
  • μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση

Για την κολοκυθόπιτα με κολοκυθοανθούς, θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μεγάλο μακρόστενο ταψί 40 εκ .

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, στο χέρι ή σε μαντολίνο. Τις βάζουμε σε μπολ.

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ.

Καθαρίζουμε τους κολοκυθοανθους από τους στήμονες. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.

Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τρία φύλλα ακτινωτά, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα, με λιγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να καλύπτει το φύλλο τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση.

Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε τη μισή ξινομυζήθρα και το μισό ανθότυρο. Πασπαλίζουμε τα μυρωδικά και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Επαναλαμβάνουμε μια φορά, τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι, αλεύρι, τυριά.

Σε μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε το χυλό. Περιχύνουμε την κολοκυθόπιτα .

Μπήγουμε στην επιφανεια τους κολοκυθοανθούς. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Γυρίζουμε τα φυλλα που εξέχουν, πάνω στην κολοκυθόπιτα. Ραντιζουμε όλη την επιφανεια με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 2οο βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα για περιπου 1 ώρα και 15′.

Τη μισή ώρα, ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σκεπασμένη. Μετά, ξεσκεπάζουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 βαθμούς C στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού. Συνολικό ψήσιμο περίπου στη 1 ώρα.

Σερβίρουμε την κολοκυθόπιτα ζεστή, ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: argiro.gr