Ξανά στη διάθεση του κοινού “Απόλλων” και “Αττικόν”;

999

Πέντε χρόνια πέρασαν από το μοιραίο απόγευμα που τα “Απόλλων” και “Αττικόν” έκλεισαν διά παντός τις πύλες τους στο κοινό. Το σημείο εκείνο της οδού Σταδίου, που άλλοτε κυριαρχούσε με αίγλη, φωνές και χειροκροτήματα στις νύχτες της Αθήνας, στέκει ερμητικά κλειστό από τότε που οι φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς την εντυπωσιακή εικόνα του. Την ελπίδα την τροφοδότησε ξανά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που μετά από δωρεά του, υπολογίζει ότι μπορεί να τους παραδώσει ανακαινισμένους και έτοιμους να λειτουργήσουν μέσα σε 4 μήνες.

Η υπόθεση όμως είναι περισσότερη περίπλοκη απ’ όσο ακούγεται. Ο αναπληρωτής διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Πανούλιας, διευκρίνησε ότι η δωρεά αφορά τις εργασίες που θα καταστήσουν προσβάσιμο έναν ζωτικό χώρο των ιστορικών κινηματογράφων, ο οποίος έμεινε ανέπαφος από τη καταστροφή. Ουσιαστικά δηλαδή, η περαιτέρω αρχιτεκτονική αποκατάσταση αποτελεί αρμοδιότητα των ιδρυμάτων Σταματίου Δεκόζη – Βούρου και του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – ΄Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία. Το πρόβλημα είναι πως οι μεταξύ τους τεράστιες οικονομικές διαφορές (24.000.000 Ευρώ) σε συνδυασμό με την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, δεν έχει αφήσει στα ιδρύματα κανένα περιθώριο συζήτησης αλλά και “καλής διάθεσης” προς την απέναντι πλευρά.

Ο δήμος Αθηναίων παρενέβη πρόσφατα για να φέρει σε επαφή τα δύο συγκρουόμενα μέτωπα, ωστόσο οι εξελίξεις μέσα στο επόμενο διάστημα θα φανερώσουν αν τελικά η κάθε πλευρά παραμείνει ανένδοτη στα “πιστεύω” της και στις διεκδικήσεις της ή αν αλλάξει ρότα, εξετάσει εκ νέου τα δεδομένα και αποφασίσει να “βάλει νερό στο κρασί της”…