Κώστας Γαβράς: Τοποθετείται ανοιχτά περί πολιτικής Μέρκελ

1127

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Την έναρξη του φεστιβάλ Hellas Filmbox στο Βερολίνου εκμεταλλεύτηκε ο Κώστας Γαβράς για να ρίξει πυρά κατά της Άνγκελα Μέρκελ καταγγέλλοντας: «Βγάλτε έξω τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται.»

Ένα εικοσιτετράωρο μετά, απευθύνθηκε εκ νέου στην Γερμανίδα καγκελάριο, μέσω της συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα “Neues Deutschland”. «Στην Ελλάδα διαδραματίζεται μια τραγωδία. Κυρία Μέρκελ παρέμβετε» αναφώνησε ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης ενώ πρόσθεσε: «Ως ισχυρή πολιτικός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί και πρέπει να αλλάξει ριζικά τη στάση της Ε.Ε απέναντι στην Ελλάδα και να θέσει ένα τέλος στην αυστηρή πολιτική της λιτότητας.»

Παρόλα αυτά, μην βιαστείτε να βγάλετε εύκολα συμπεράσματα. Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινήσει πως εκτιμά βαθύτατα και αναγνωρίζει τις ικανότητες που διέπουν την Γερμανίδα πολιτικό. Όμως πιστεύει πως οι Έλληνες, όντας δυστυχισμένοι, δεν μπορούν να αποτελέσουν κοινωνοί μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. «Γι’ αυτό στη μεγάλη πλειονότητά τους οι Έλληνες θεωρούν τη Μέρκελ ως πρόβλημα και την απορρίπτουν», είπε χαρακτηριστικά.