Κυβερνητικοί τακτικισμοί στη διαπραγμάτευση-Κατάθεση νομοσχεδίων χωρίς συμφωνία με τους δανειστές

897

Νέους ελιγμούς στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης επιχειρεί η κυβέρνηση,λίγες ώρες μετά την παύση των διαβουλεύσεων με τους δανειστές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου με τους  Γιώργο Κατρούγκαλο και Γιώργο Σταθάκη,ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα δύο νομοσχέδια ,για τη φορολογία εισοδήματος και το ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενό τους δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και έως τότε η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε παρατηρήσεις των δανειστών , προσθέτοντας ότι δεν αποτελούν μονομερή κίνηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  υποστήριξε ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση, ως κυρίαρχη, θα αποφασίσει για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό η συμφωνία με τους θεσμούς να επικυρωθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 25 ή 26 Απριλίου.

Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι όλες οι κύριες συντάξεις βρίσκονται υπό το καθεστώς απόλυτης προστασίας και μετά το 2018,  ενώ για τις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι θα υπάρξουν περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν στο 10% των συνταξιούχων. Πρόσθεσε ακόμη ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν.

Για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ο Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως τις 22 Απριλίου, καθώς έχει  γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου σε θέματα αριθμών ή ορίων και επεσήμανε ότι στόχος είναι η «αγορά» της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων δανείων με την πρώτη κατοικία να μην ανοίξει άμεσα.

Συνάντηση Τσίπρα με Ολάντ στο Παρίσι

Ταυτοχρόνως, έγινε γνωστό ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Την Πέμπτη  ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.