Kυκλική Οικονομία

1909

Γράφει ο Γιώργος Παπασπύρου

Τα Λιχαδονήσια, γνωστά και ως “οι ελληνικές Σεϋχέλλες”, είναι ένα σύμπλεγμα επτά μικρών νησιών στο βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, αποτέλεσμα ηφαιστειογενούς δράσης. Tον Ιούλιο του 2017, ως υπεύθυνος επικοινωνίας μιας περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, ακολούθησα μια ομάδα συνεργατών, ολλανδικής καταγωγής, που θα πραγματοποιούσαν  κατάδυση σε ένα γερμανικό ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή, προκειμένου να ανασύρουν εγκαταλελειμμένα δίχτυα που είχαν καλύψει το ναυάγιο. Σύντομα, η επιθυμία  να ανακαλύψω τον επίγειο παράδεισο, που “ρίχνει το γάντι” στην Καραϊβική και βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα, συναγωνιζόταν  την περιέργεια  να μάθω περισσότερα για την τόσο ιδιαίτερη δράση της ομάδας του “Healthy Seas”.

Με σημείο εκκίνησης τα Καμμένα Βούρλα, επιβιβαστήκαμε σε δύο ειδικά εξοπλισμένα, καταδυτικά σκάφη και ξεκινήσαμε για το ναυάγιο, το οποίο απέχει λίγα μέτρα από την παραλία των Λιχαδονησιών. Εκεί, 6 δύτες της ομάδας ghostfishing.gr βούτηξαν στα επικίνδυνα, λόγω έντονων υπογείων ρευμάτων, νερά του Ευβοϊκού και σε λιγότερο από 2 ώρες ανέσυραν από το γερμανικό ναυάγιο περισσότερα από 500 κιλά εγκαταλελειμένων διχτυών. Τα “δίχτυα φαντάσματα” επιβάρυναν το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής  και αποτελούσαν παγίδα θανάτου για τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Στο σημείο αυτό θα περίμενε κανείς πως η δράση ολοκληρώθηκε, το ταξίδι όμως τώρα ξεκινάει. Τα δίχτυα μεταφέρονται στη Σλοβενία και τη Λιθουανία, όπου μέσα από μια ειδική επεξεργασία ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL®, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ολοκαίνουριων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό και χαλιά.

Το “Healthy Seas: A Journey from Waste to Wear ” είναι μια καινοτόμος  Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς συμβάλει στον καθαρισμό των θαλασσών και την οικονομική βιωσιμότητα, αφού τα δίχτυα που ανασύρονται δεν καταλήγουν σε χωματερές αλλά ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για τη δημιουργία καινούριων προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό τα απορρίμματα των ελληνικών θαλασσών ξαναγεννιούνται και λαμβάνουν μέρος σε ένα νέο κύκλο ζωής καθώς μετατρέπονται σε προϊόντα όπου δεν θα χρησημοποιηθούν μία, αλλά περισσότερες φορές.

Από το 2013 μέχρι και το 2017 έχουν ανασυρθεί συνολικά 375 τόνοι διχτυών φαντασμάτων, από τους βυθούς 5 χωρών, της Ολλανδίας, της Αγγλίας, του Βελγίου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, με την εθελοντική συμμετοχή 75 δυτών και την υποστήριξη 650 σκαφών.

Οι προεκτάσεις που μπορούν να δοθούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αμέτρητες. Το 2016 σε συνεργασία με το MEDASSET και τη σχολή design ΑΚΤΟ δημιουργήθηκε το “Fashion Project”. Δέκα  δημιουργίες φτιαγμένες από ECONYL® παρουσιάστηκαν  στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, φιλοξενήθηκαν στο Ενδυδρείο CretAquarium στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη συνέχεια ταξίδεψαν ως το Deltapark της πόλης Vrouwenpolder της Ολλανδίας, όπου και θα παραμείνουν ως το τέλος του χρόνου. Επίπλέον, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου “Our Ocean”, τον περασμένο Οκτώβριο, στη Μάλτα,  παρουσιάστηκε το άγαλμα του Ποσειδώνα φτιαγμένο από εγκαταλελειμμένα δίχτυα.

Καθαρότερες θάλασσες, φιλικά πρός το περιβάλλον προϊόντα και νέες εναλλακτικές θέσεις εργασίας είναι το τρίπτυχο μιας έξυπνης οικονομίας… της “Κυκλικής Οικονομίας”.