ΜΑΡΙΤΣΑ

2447

 

Ο 19ος αιώνας βρίσκει το Γαλαξείδι με περισσότερα από 300 πλοία, όλα ιστιοφόρα. Όταν δεν έχουν μπάρκο οι εφοπλιστές, δίνουν ραντεβού στο «Καφενείο των Καπεταναίων», με θέα το κεντρικό λιμάνι. Εκεί συζητούν τα θέματα που τους απασχολούν επαγγελματικώς, νέες αγορές, δάνεια, ναύλα, αβαρίες, ναυάγια, πληρώματα, αλλά και προσωπικά, ειδύλλια, γάμους, χωρισμούς, βαπτίσια, θανάτους.

Τον φορτισμένο με ιστορία τούτο χώρο διάλεξε για να τον μετατρέψει σε εστιατόριο η Μαρίτσα Παπαγεωργίου. Ποια είναι η Μαρίτσα; Καλή ερώτηση. Είναι μία Πειραιώτισσα, που όταν η μητέρα της παντρεύτηκε έναν ντόπιο, μετακόμισε μαζί της, παιδούλα ακόμα, στο Γαλαξείδι.

Είμαστε στο σωτήριο έτος 1984. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Η μεγάλη ναυτική δύναμις του προηγουμένου αιώνος, μαζί με την Ύδρα, τις Σπέτσες και τα Ψαρά, έχει παρακμάσει. Η μη έγκαιρη μετάβαση στον ατμό έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση των πάλαι ποτέ κραταιών ναυτιλιακών εταιρειών. Μοναδικοί μάρτυρες του λαμπρού παρελθόντος στέκουν τα πανέμορφα αρχοντικά, που η θεά Τύχη έσωσε από την αντιπαροχή. Είναι αλήθεια ότι όπου κι αν κοιτάξεις στην ειδυλλιακή τούτη τοποθεσία, δεν θα αντικρίσεις πουθενά τσιμέντο.

Τη σαφή εξέλιξη από τη ναυτιλία στον τουρισμό, διαισθάνεται η Μαρίτσα και τοποθετείται επιχειρηματικώς και μεγαλοπρεπώς, υπό την έννοια του χώρου και της δυναμικής. Τριάντα χρόνια αργότερα η ταβέρνα της είναι ένας ευδιάκριτος γαστρονομικός προορισμός. Η άφιξις του τρίτου συζύγου της Άγι, ο οποίος στην αρχή προσελήφθη ως μάγειρας και στη συνέχεια πήρε προαγωγή, ενίσχυσε καταλυτικώς την κουζίνα, αφού ο Θεσσαλονικιός και Παοκτσής Αγησίλαος έφερε μαζί του την πείρα που αποκόμισε από το «Θαλασσάκι» και την «Αγία Θάλασσα» της Τήνου, αλλά και τον «Μανδραγόρα» της συμπρωτεύουσας.

Εάν είναι να παραγγείλει κανείς ένα πιάτο, αυτό θα είναι τα αχνιστά μύδια, τοπικής παραγωγής. Εάν είναι λαίμαργος θα επιμείνει στα λιγκουίνι με καραβίδα, ενώ εάν έχει χάσει τελείως τον έλεγχο βάρους, δεν θα κρατηθεί να βάλει πάνω στο ζυμωτό ψωμί τη λευκή σπιτική ταραμοσαλάτα. Ας μου επιτραπεί εν κατακλείδι μία παρατήρησις: η λίστα κρασιών θέλει σχετική ενίσχυση, όσο κι αν η «Σαμαρόπετρα» και η «Παράγκα» που έχουν σχεδόν την αποκλειστικότητα μαζί με έναν ντόπιο παραγωγό, καλύπτουν αρκετούς ουρανίσκους.
Έκτακτη είδησις: Από την 25η Μαρτίου του τρέχοντος έτους η «Μαρίτσα» μετακομίζει απέναντι, στην Πέρα Πάντα, ενώ παραμένει άδηλον το μέλλον του «Καφενείου των Καπεταναίων».

Μαρίτσα
Λιμάνι, Γαλαξείδι
Τηλέφωνο: 22650-41059