Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την παραίτησή της η Τερέζα Μέι (βίντεο)

662

Μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής την παραίτησή της από πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, αφού είδε το σχέδιό της για το Brexit να απορρίπτεται πανηγυρικά τρεις φορές στο κοινοβούλιο και εν όψει της μεγαλύτερης ήττας των Συντηρητικών στις ευρωεκλογές όπου το κόμμα της αναμένεται να κατρακυλήσει ακόμα και στην 5η θέση, αλλά και μετά την μαζική ανταρσία στο κόμμα της για τα σχέδιά της για το Brexit, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί.

Ωστόσο, σε μια κίνηση που δεν μας είχε συνηθίσει, η Τερέζα Μέι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά της και έβαλε τα κλάματα. 

«Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου» είπε και συνέχισε: «Έκανα το παν για να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Είναι και θα παραμένει ένα θέμα που θα μου προκαλεί βαθιά θλίψη ότι δεν κατάφερα να υλοποιήσω το Brexit» τόνισε.

«Προσπάθησα τρεις φορές. Πιστεύω ότι ήταν σωστό να επιμείνω ακόμη κι όταν οι πιθανότητες αποτυχίας φάνταζαν ψηλές. Αλλά μου είναι πλέον σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ηγηθεί ένας νέος πρωθυπουργός της προσπάθειας αυτής», πρόσθεσε αδυνατώντας σχεδόν να συνεχίσει το λόγο της καθώς την έπνιγαν τα δάκρυα κι εξέφραζε την περηφάνια της που υπηρέτησε τη χώρα.

 

Η Μέι υπέκυψε ουσιαστικά στην αμείλικτη πίεση από την παράταξή της να παραιτηθεί στον απόηχο της αποτυχίας της να υλοποιήσει την έξοδο από την Ε.Ε. σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Τουλάχιστον 12 στελέχη του κόμματος αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα, με τα προγνωστικά να ευνοούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016.

Την εσωκομματική ανταρσία πυροδότησε η τέταρτη και τελευταία προσπάθεια της Μέι να περάσει από τη Βουλή το σχέδιό της για το Brexit.

Στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συναίνεση Εργατικών βουλευτών προχώρησε σε δύο σοβαρές υπαναχωρήσεις: δέχθηκε να αποφασίσει το Κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο στενής τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. αλλά και για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Ωστόσο, ο ελιγμός της δεν έπεισε τους Εργατικούς, οι οποίοι βάσιμα προσδοκούν ότι θα κερδίσουν την εξουσία ύστερα από τις πολύ πιθανές πρόωρες εκλογές, ενώ εξαγρίωσε μεγάλη μερίδα των Συντηρητικών, οι οποίοι στράφηκαν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στο κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.