Με τραυματισμένη την κυβερνητική συνοχή ψηφίστηκαν τα επώδυνα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

1204

Tραυματισμένη βρίσκει την κυβερνητική συνοχή η επόμενη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης την Τρίτη στο Eurogroup. Εγκρίθηκε με 153 «ναι» επί της αρχής και 145 «όχι».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε τα άρθρα για το υπερ-Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και τον «αυτόματο κόφτη».  Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου επήλθε η ανακούφιση, καθώς η κυρία Κατριβάνου παραιτήθηκε παραδίδοντας την έδρα της στο κόμμα (τη θέση της φαίνεται να καταλαμβάνει ο Γιώργος Κυρίτσης).

Σύμφωνα με πληροφορίες ,μόλις την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η διαφοροποίηση και της Άννας Βαγενά, ο οποία ψήφισε τελικά το πολυνομοσχέδιο στη δεύτερη ανάγνωση των ονομάτων των βουλευτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συζήτηση στη Βουλή δεν έλειψαν περιπτώσεις βουλευτών, που δήλωναν σε μελοδραματικούς τόνους το αδιέξοδο που ζουν και ότι ψηφίζουν με βαριά καρδιά τα μέτρα. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του ότι «ο κύκλος της λιτότητας και της επιτροπείας αρχίζει να κλείνει», ότι «η ιστορία έχει γυρίσει σελίδα» και ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Από την ομιλία του πρωθυπουργού προέκυψε ότι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, που καλούνταν να το επιστρέψουν αναδρομικά, τελικά δεν θα το πράξουν, ενώ η ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων δε θα παγώσει, όπως αρχικά προβλεπόταν. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι τα 700 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τις δύο αυτές κατηγορίες θα δοθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα, που πέτυχε η κυβέρνηση.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι στο Eurogroup της Τρίτης. Από την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση η Αθήνα αναμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα απελευθερώσει μία «υπερ-δόση» από το δανειακό πρόγραμμα ύψους τουλάχιστον 10 δις ευρώ. Παράλληλα , αναμένει και μία γενναία απόφαση για το χρέος ή έστω μία συμφωνία που θα περιγράφει τα επόμενα βήματα ενός σχεδίου ελάφρυνσης.

Οι νέοι φόροι του πολυνομοσχεδίου

-Μεταξύ άλλων αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, o φόρος σε αμοιβαία κεφάλαια και εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ακινήτων, ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια, ενώ περιορίζονται όσοι θεωρούνται κατ’ επάγγελμα αγρότες, με τους υπόλοιπους να χάνουν την προβλεπόμενη ελάφρυνση.

-Από τον Ιούνιο, ο ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%, ενώ τον ίδιο μήνα θα έρθει και ο φόρος στην μπύρα με ανατροπές και στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων.

-Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ στις αρχές του 2017, θα αυξηθούν οι ειδικοί φόροι στην βενζίνη και τα τσιγάρα και θα εισαχθούν νέοι ειδικοί φόροι σε όλες τις σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις και στον καφέ.

-Από το 10% στο 15% θα αυξηθεί και η παρακράτηση φόρου για εισοδήματα από μερίσματα.

-Από τον Ιανουάριο του 2018 θα επιβληθεί «φόρος διαμονής» για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και δωμάτια (ενδεικτικά: 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 2 αστέρων και 4 ευρώ για ξενοδοχεία των 5 αστέρων) ενώ με άλλες διατάξεις «ανοίγει» η αγορά πώλησης πράσινων και κόκκινων δανείων σε funds.