Μεγάλες οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το α΄ τρίμηνο

1018

Αύξηση σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο σημείωσαν οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού, του UNWTO, που δημοσιεύθηκαν τώρα, ο διεθνής τουρισμός συνέχισε να αναπτύσσεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικότερα, η αύξηση των αφίξεων την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου διαμορφώθηκε στο +4% τη στιγμή που στην Ελλάδα η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,8% και διαμορφώθηκε στο 1,936 εκατομμύριο ταξιδιώτες, έναντι 1,796 εκατομμυρίου ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση κατά 37,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 760 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αφίξεων αποδίδεται βέβαια στους city breakers.

Διεθνώς, η Μέση Ανατολή (+8%) και η Ασία και ο Ειρηνικός (+6%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις διεθνείς αφίξεις ενώ οι ρυθμοί αύξησης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αφρική διαμορφώθηκαν στο 4%, και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αμερική, στο 3%. Η Ευρώπη, η μεγαλύτερη τουριστική περιφέρεια, σημείωσε αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών της τάξης του 4%, με οδηγό κυρίως τους προορισμούς στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, όπως στην Ελλάδα, αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι δύο αυτές ευρωπαϊκές περιφέρειες σημείωσαν αύξηση 5%, υψηλότερη δηλαδή της Ευρώπης ως συνόλου.

«Ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται ενισχυόμενος από τους θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της μεταφορικής δυναμικότητας των αεροπορικών εταιρειών, αλλά και την παρατηρούμενη μείωση της γραφειοκρατίας που συνοδεύει την έκδοση και θεώρηση βίζας», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Ζουράμπ Πολολικασβίλι. «Ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων μπορεί να επιβραδύνεται ελαφρώς, αλλά αυτό έρχεται ύστερα από δύο χρόνια εξαιρετικών επιδόσεων ενώ ο τουρισμός συνεχίζει να είναι υψηλότερος από τον παγκόσμιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης».

Η ανάπτυξη στην Αφρική αποδίδεται στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Βόρειας Αφρικής (+11%), ενώ στην αμερικανική ήπειρο η Καραϊβική (+17%) ανέκαμψε δυναμικά έπειτα από τα μέτρια αποτελέσματα του 2018 που προκάλεσαν οι τυφώνες Irma και Maria στα τέλη του 2017. Στην Ασία και στον Ειρηνικό, τα αποτελέσματα για τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 δείχνουν αύξηση των αφίξεων κατά 6%.

Πηγή:Η Καθημερινή,Ηλίας Μπέλλος