Μέλι: Χρήσιμες συμβουλές για να ξεχωρίσετε το γνήσιο από το νοθευμένο

1934

Δίκαια το ονομάζουν “η τροφή των αθανάτων”. Το μέλι δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη αλλά, μιας πρώτης τάξεως, πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και θεραπευτικές ιδιότητες σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Το μέλι περιέχει πληθώρα αμινοξέων, αντιοξειδωτικών ουσιών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών και προσφέρει αντιβακτηριακή δράση, ρυθμίζει τους δείκτες του μεταβολισμού και της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, βελτιώνει το κυκλοφορικό, αυξάνει την αντίσταση του σώματος στις μολύνσεις και αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά ωφέλη που προσφέρει για τη καλύτερη θωράκιση του οργανισμού μας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι που μας βοηθούν να ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι από το νοθευμένο ώστε να προβαίνουμε στη σωστή αγορά μελιού. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να πέσουμε θύματα των επιτηδείων που λανσάρουν νοθευμένο μέλι στην αγορά και αυτό δεν θα έχει επίπτωση μόνο στη γεύση αλλά και στον οργανισμό μας, που θα παραμένει “απροστάτευτος” από τα ωφέλη του. Να μερικές χρήσιμες συμβουλές:

1. Η καθαρότητα των συστατικών ενός μελιού μπορεί να διελευκανθεί αν ρίξουμε μερικές σταγόνες μέλι σε ένα κομμάτι χαρτί. Αν το μέλι απορροφηθεί από το χαρτί, πρόκειται για γνήσιο μέλι. Αν όμως το χαρτί λιώσει και βγει ο χαμένος της υπόθεσης, τότε το μέλι περιέχει πολύ νερό και δεν φημίζεται για τη γνησιότητά του.

2. Βάζοντας μια κατσαρόλα να καίει σε θερμοκρασίες υψηλές, θα καταλάβετε πολλά για τη σύσταση του μελιού. Το φυσικό μέλι θα καραμελώσει, ενώ αντίθετα το νοθευμένο θα πετάξει φυσαλίδες και θα γίνει αφρώδες.

3. Αν βρεθείτε κοντά σε φωλιά μυρμηγκιών, ρίξτε τους ως πείραμα λίγο μέλι! Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει πως όταν τα μυρμήγκια έλκονται από το μέλι, τότε αυτό είναι φυσικό!

4. Πάρτε το μέλι στα χέρια σας και τρίψτε το ελαφρά με τα δάχτυλά σας. Όσο πιο γνήσιο το μέλι, τόσο περισσότερο θα απορροφηθεί από το δέρμα σας. Να θυμάστε πως ένα μέλι που είναι κολλώδες, περιέχει πολλή ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά.

5. Κάντε το απλό πείραμα του μελιού μέσα στο νερό, όπως με το γλυκό “υποβρύχιο” που τρώγαμε όταν ήμαστε μικροί. Σε ένα ποτήρι νερό ρίξτε λίγο μέλι: αν καταλήξει στον πυθμένα του ποτηριού να είστε σίγουροι πως πρόκειται για φυσικό μέλι, αν διαλυθεί όμως στο νερό τότε το μέλι …είναι σκέτο νεράκι!

6. Τέλος, το γνήσιο μέλι έχει την ιδιότητα να αφήνει μια αίσθηση καψίματος στη γλώσσα και όταν αλείφεται σε μια φέτα ψωμιού να γίνεται βαρύτερο. Αλλιώς πρόκειται για νοθευμένο μέλι και αυτό που έχετε να κάνετε ….είναι να αλλάξετε τάχιστα προμηθευτή!