Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη. Μητσοτάκης: Εκλογές τώρα -Τσίπρας: Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων.

1110

Σφοδρή μετωπική σύγκρουση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη  σύσταση εξεταστικής επιτροοπής για τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει με τις τράπεζες κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Είπε μάλιστα οτι το πόρισμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος Μαίου. ΄Οπως είπε ,τα θαλασσοδάνεια αυτά θα διερευνηθούν μέχρι κεραίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε 13 περιπτώσεις νομοθετικών παρεμβάσεων μετά το 2011, για τις οποίες υποστήριξε ότι αποτελούν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Μεταξύ αυτών ανέφερε και  την απαλλαγή ευθυνών διοικήσεων ΔΕΚΟ και Οργανισμών και το PSI  και άλλες πράξεις. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι στην τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου χάθηκε η μπάλα και δεν έχει υπάρξει παρόμοιο προηγούμενο παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη στην ιστορία της χώρας.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της  εισαγγελέως Τσατάνη για την υποθεση Βγενόπουλου, καλύπτοντας πλήρως τον κ. Παπαγγελόπουλο. Αναφέρθηκε στη γνωστή ιστορία με τη λίστα Μπόργιανς, κατηγορώντας την κυβέρνηση Σαμαρά ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί για την παραλαβή της λίστας.

Αναφερόμενος στο κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων είπε ότι οι σχέσεις τους με τη ΝΔ ήταν το λιγότερο στενές και ζήτησε να πει η αξιωματική αντιπολίτευση αν υπάρχουν κα άλλα τιμολόγια του εκδότη της εφημερίδας Ακρόπολη , Γιώργου Μαυρίκου.

Προανήγγειλε, επίσης επιτροπή εμπειρογνωμόνων  και πολιτικών στελεχών διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Ζιμενς.

Μητσοτάκης: « η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο κ. Τσίπρα. Φύγετε!»

Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί το ταχύτερο σε εκλογές, τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

«Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από τη διαδικασία απομάκρυνσής σας. Εδώ που φτάσαμε έχετε μια επιλογή» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να συνεχίσει: «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να φύγετε πριν οδηγήσετε τη χώρα σε πλήρη καταστροφή. Οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές τρεις φορές μόνο για την εξυπηρέτηση κομματικών ζητημάτων. Τώρα όμως υπάρχει λόγος: η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Ας δώσει τη λύση ο λαός… Το πάθος σας βέβαια για την εξουσία θα σας οδηγήσει να κάνετε τα πάντα για  την καρέκλα. Σε λίγο όμως θα έχετε το προνόμιο να είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός και μόνο τότε θα ενωθούμε οι Έλληνες και θα ξανάρθει η ελπίδα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρθυπουργό οτι παρεμβαίνει ωμά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. «Δεν σας φοβόμαστε όσα εξώφυλλα χρεωκοπημένων εντύπων κι αν επικαλείστε, όσα πρωτοσέλιδα κι αν παραγγείλετε» είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής προσθέτοντας « για ν΄αποφύγετε τη λάσπη της Ειδομένης, πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μάρδα μίλησε για γελοίες δηλώσεις υπουργών υπογραμμίζοντας « δεν ξέρω αν θα κάνετε τους μετανάστες επενδυτές, αλλά θα κάνετε τους επενδυτές μετανάστες.

Εξαπολύοντας πυρά στον Πάνο Καμμένο είπε ότι παρά τις φωνές για τον κ. Μουζάλα παραμένει στην καρέκλα της κυβέρνησης και αυτό χαρακτηρίζεται αυτοεξευτελισμός.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κατάλυση  κάθε κράτους δικαίου την κατάργηση του  ΕΣΡ και τον ορισμό του Νίκου Παπά  ως εθνικού καναλάρχη. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να δώσει απεριόριστο αριθμό τηλεοπτικών αδειών στα τηλεοπτικά κανάλια και όχι μόνο τέσσερις διότι αυτό αποτελεί ορισμό της διαπλοκής.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργό ότι θα ελέγξει τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης, διερωτήθηκε αν θα διερευνηθεί το μεγαλύτερο κανόνι στα ΜΜΕ που είναι το θέμα του ALTER. Οπως  είπε ο κ Μητσοτακης, «δεν φαντάζομαι να εξαιρεθεί ο ιδιοκτητης του, που μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάει πολύ εσείς,το παιδί τού ‘νεο-Αυριανισμού’ να μιλάτε για ήθος και διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η ψήφιση νόμων δεν συνιστά παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβη ή όχι στην εισαγγελέα Τσατσάνη και με ποια αρμοδιότητα συνομιλούσε μαζί της.

Γεννηματά: « να παραιτηθεί η κυβέρνηση»

Να παραιτηθεί ζήτησε από την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία από το βήμα της Βουλής επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση από την παρούσα Βουλή και άσκησε δριμεία επίθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα Δικαιοσύνης. «Δεν μπορείτε να οδηγήσετε με ασφάλεια τη χώρα έξω από την κρίση. Παραιτηθείτε» είπε και συνέχισε  «η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα»  τη σημερινή συζήτηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίζει για να βγει από τα αδιέξοδα της. «Πολωτική-διχαστική πρωτοβουλία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση οικοδομεί ένα καθεστώς και η παρέμβαση της δικαιοσύνης είναι ένα από αυτό.
Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να ακυρώσει «και τις 13 νομοθετικές ρυθμίσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως δεν κάνατε για το Μνημόνιο. Κυβέρνηση είστε», ενώ τόνισε ότι «εμείς θα στηρίξουμε την πρόταση σας για εξεταστική για όλα τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων» και αναρωτήθηκε «γιατί δεν λέτε ναι στην πρόταση μας για την οικονομία από το 2002;».
Υπογράμμισε ότι «εμείς στείλαμε την υπόθεση του Βατοπεδίου στη Δικαιοσύνη», αλλά «εσείς κάνατε την «πάπια», εσείς και το κόμμα σας». Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως «εμείς κάναμε όλες αναγκαίες τομές μόνοι μεταξύ όλων των κομμάτων και έχουν εξαντλήσει τους ελέγχους και όλα τα πορίσματα είναι στα χέρια του εισαγγελέα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, δεν έχουμε τίποτα να καλύψουμε. Σταματήστε να μας κουνάτε το δάχτυλο».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέμεινε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό αν κάνει δεκτή  την πρόταση για εξεταστική, επισημαίνοντας  «όλα στο φως. Όποιος έχει βλάψει τον ελληνικό λαό να πληρώσει, όποιος και αν είναι».

Κουτσούμπας: «αγαπημένο θέμα στις κυβερνήσεις που έχουν δυσκολίες η διαφθορά»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι θα έπρεπε να συζητάμε για το ΝΑΤΟ που ήρθε στο Αιγαίο ,για το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις έχουν δυσκολίες,πρόσθεσε , ξεθάβουν το αγαπημένο τους θέμα, την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ό,τι έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάνει σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ,είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: «πού βρήκατε τα λεφτά για να αφισοκολλήσετε όλη την Ελλάδα»

Ως «κυβερνητικό άλλοθι» για να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να επικαλείται την διαφθορά.  «Η θεωρία σας είναι απλή. Ό,τι κάνετε είναι καλώς καμωμένο γιατί οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι και κυρίως διεφθαρμένοι» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού που σε πολλά σημεία της ομιλίας του χειροκροτήθηκε και από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Εξήγησε «Ο κόσμος υποφέρει και πονά. Υπάρχει χάος στο μεταναστευτικό. Καθυστερεί η αξιολόγηση. Θα κοπούν οι συντάξεις. Διορίζετε ακόμη και αυτούς που θεωρούν ότι η καριέρα είναι χολέρα. Κι από όλα αυτά επιχειρείτε να αποδράσετε λέγοντας ότι «ναι αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι». Πόσο καιρό θα επικαλείστε αυτό το άλλοθι; Και πόσο καιρό ακόμη θα παίζετε κρυφτούλι με τα προβλήματα της χώρας;». «Συνεργασθήκατε με τους λαϊκιστές των ΜΜΕ που δεν ήταν και λίγοι και γίνατε αυτό που γίνατε, πρωθυπουργός του λαϊκισμού» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για το που βρήκε τα χρήματα που στήριξαν τους προεκλογικούς αγώνες του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου.«Για να αφισοκολλήσεις όλη την χώρα όπως κάνατε χρειάζονται 1 εκατ. ευρώ. Που τα βρήκατε; Ποιος σας τα έδωσε;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι έχει γίνει στον τομέα πάταξης της διαφθοράς υπενθυμίζοντας τις σχετικές εξαγγελίες. «Ο κ. Νικολούδης είχε πει ότι υπάρχουν 3.500 υποθέσεις με 7,5 δισ. φοροδιαφυγή από τα οποία μπορούν να εισπραχθούν 2 με 2,5 δις ευρώ. Πούντα; Πού είναι τα δισεκατομμύρια από το λαθρεμπόριο; Το λαθρεμπόριο καυσίμων… Το λαθρεμπόριο καπνού… Στις προγραμματικές δηλώσεις σας, τον Φεβρουάριο του 2015, είχατε δεσμευτεί για έσοδα 1 δις ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και άλλα 800 εκατομμύρια από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων» είπε για να συμπληρώσει «Ο φοβερός και τρομερός κ.Μάρδας είχε ορκισθεί για πάνω από 2 δισεκατομμύρια έσοδα από την πάταξη λαθρεμπορίου και παρεμπορίου. Και τώρα ψάχνει τις τσέπες των προσφύγων Μήπως και βρει τίποτα ψιλά. Γελάνε στα κοινωνικά δίκτυα – Αλλά είναι υπουργός σας Δώστε μας όμως μια απάντηση. Το σπάσατε το άβατο της ολιγαρχίας; Κέρδισαν τίποτε τα δημόσια ταμεία; Έτσι ακριβώς χαρακτηρίζατε το λαθρεμπόριο καυσίμων προεκλογικά κ. Τσίπρα: «Το άβατο της ολιγαρχίας»! Δεν μπήκατε; Φοβηθήκατε; Ή θα δώσετε άλλη παράσταση γι’ αυτό;».