Μπακλαβάς με φουντούκι και κακάο

1805

Γράφει η Μιράντα Παπαδοπούλου

Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας Βηρυτού
250 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
250 γρ. φουντούκι τριμμένο
1 κ.σ. κακάο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
400 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
1 κ.γ. γλυκόζη

Εκτέλεση

Το βούτυρο κλαριφιέ είναι το καθαρό λίπος από το βούτυρο, διαχωρισμένο από τα στερεά γάλακτος που περιέχει. Γι’ αυτό το λόγο κρατάει το φύλλο τραγανό για περισσότερο καιρό.

Θα το πετύχουμε εύκολα ζεσταίνοντας το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων, σε χαμηλή θερμοκρασία, να λιώσει αργά. Έτσι το καθαρό βούτυρο ανεβαίνει στην επιφάνεια και μπορούμε εύκολα να το χωρίσουμε.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35 Χ30 εκ.

Απλώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα ένα-ένα με βούτυρο.

Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το φουντούκι και το κακάο.

Καλύπτουμε το φουντούκι με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε πάλι ένα ένα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε. (30 λεπτά περίπου).

Κόβουμε τον μπακλαβά σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και τον ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 2 ώρες.

Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε τον μπακλαβά μόλις βγει από τον φούρνο με ζεστό σιρόπι.

Τελευταία παρακολουθούμε μάχες στην ευρωπαϊκή επιτροπή για να εξασφαλίσουν κάποια προϊόντα την ένδειξη ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης). Το “παράσημο ” αυτό μας λέει ότι ένα προϊόν έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επειδή παράγεται ή κατασκευάζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Τον περασμένο χρόνο, σε μια τέτοια διαμάχη ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία, κέρδισε ο τούρκικος μπακλαβάς και συγκεκριμένα ο μπακλαβάς που κατασκευάζεται στην πόλη Γκαζιαντέπ. Αυτό σημαίνει ότι τα φιστίκια, σε συνδυασμό με το βούτυρο της περιοχής, φτιάχνουν ένα μπακλαβά που όμοιο του δεν θα συναντήσετε πουθενά. Παρόλα αυτά δεν χάνουμε τίποτα να προσπαθήσουμε.

Καλή Επιτυχία!