Νέα βουτιά στα έσοδα ανησυχεί το Υπ. Οικονομικών – Έρχεται ο «κόφτης»;

1345

Κατά 513 εκατ. ευρώ έπεσαν έξω , σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη μισθών και συντάξεων.

Ερωτήματα  για την αποτελεσματικότητα των νέων «γενναίων» φόρων δημιουργούνται και από το  γεγονός,  ότι τον φετινό Ιούλιο τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 741 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014.

Ωστόσο σε επίπεδο επταμήνου, το υπουργειό Οικονομικών μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει (ακόμα) καταφέρει να βρίσκεται πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Όμως, τον Ιούνιο το «μαξιλαράκι» για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του κόφτη – θα ενεργοποιείται όταν θα υπάρχουν ελλείμματα – ήταν της τάξης περίπου των 800 εκατ. ευρώ ενώ μετά τον Ιούλιο περιορίστηκε στα 260 εκατ. ευρώ. Και μπορεί τα στοιχεία να είναι προκαταρκτικά, εντούτοις επειδή δεν γίνονται θαύματα, η υστέρηση των εσόδων στην καλύτερη περίπτωση να περιοριστεί ελαφρά κάτω από το μισό δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία από το Γενικο Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Ιούλιο μπήκαν στα ταμεία 4,854 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος για τα καθαρά έσοδα ήταν 5,367 δισ. ευρώ – μια διαφορά 513 εκατ. ευρώ ή μια υστέρηση της τάξης του 9,56% έναντι του στόχου.

Από τις αρχές του έτους η ΓΓΔΕ έχει πραγματοποιήσει επιστροφές φόρου 1,860 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος των επιστροφών ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ. Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και τον Ιούλιο οπότε και οι επιστροφές έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρω που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, μια αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 86,54%.

Πηγές του Γενικού Λογιστηρίου, με διαρροή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζουν ότι τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά περίπου 105 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.