Νέα τουρκική πρόκληση: Για πρώτη φορά ο μουεζίνης καλεί για προσευχή μέσα από την Αγια Σοφιά

842

Κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη απήθυνε μουσουλμάνος ιερέας.

Ο μουεζίνης απηύθυνε  το καθιερωμένο κάλεσμα για την προσευχή για πρώτη φορά μέσα από το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, τον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό του κόσμου επί δέκα αιώνες. Η συνήθηκς τακτική ήταν να απευθύνεται το κάλεσμα για προσευχή από τον μουσουλμάνο ιερέα από τους μιναρέδες, τώρα το έπραξε μέσα από το κέντρο της Ορθοδοξίας.

Τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφιά ως τόπος προσευχής κίνηση που προκάλεσε οργή στην Αθήνα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, δια εκπροσώπου του Ευστράτιου Ευθυμίου:  « Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος.

Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία. Την καλούμε για άλλη μια φορά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει  αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες. Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη»