O 18χρονος μακελάρης του Μονάχου και ο έλληνας συνομήλικός του που έπεσε νεκρός από τα πυρά του

1412

Ο μακελάρης του Μονάχου, λίγο πριν σκορπίσει το θάνατο είπε πως το κάνει γιατί επί επτά χρόνια ήταν θύμα μπούλιγκ. Ήθελε τα θύματά του να είναι κοντά στην ηλικία του και ήθελε να τα σκοτώσει να να πάρει εκδίκηση. Εκτός από μια γυναίκα που ήταν 45 ετών, τα υπόλοιπα θύματα ήταν όλοι τους έφηβοι.

Ο 18χρονος μακελάρης Αλί Ντέιβιντ Σονμπολί, που αφαίρεσε  9 ζωές στο εμπορικό κέντρο Olympia, στο Μόναχο, είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες σημάδια για την πολύνεκρη τραγωδία που συντάραξε την κοινή γνώμη. “Θα σας σκοτώσω όλους” είχε προειδοποιήσει πριν από λίγο καιρό τους συμμαθητές του, κάνοντας τελικά πραγματικότητα στις 22 Ιουλίου τις απειλές του.

Ο αμούστος μανιακός, που έπασχε από ψυχιατρική διαταραχή, δεν συνδέεται με τζιχαντιστική δράση. Συνδέθηκε ωστόσο με το “πρότυπό” του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και τη σφαγή που διαπράχθηκε πριν από ακριβώς πέντε χρόνια στη Νορβηγία.

Ο 18χρονος Γερμανοϊρανός , που σκόρπισε τον θάνατο στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο. Γιος ταξιτζή, που είχε τόσο τη γερμανική όσο και την ιρανική υπηκοότητα, ζούσε στο Μόναχο για περισσότερα από 2 χρόνια.

Ο νεαρός είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία πιθανότατα του είχαν χορηγηθεί φάρμακα. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, έπασχε από κατάθλιψη. Εκτός από το Glock με το οποίο διέπραξε τους 9 φόνους, είχε πάνω του σχεδόν 300 σφαίρες, καθώς φαίνεται πως ήθελε να προκαλέσει ακόμα περισσότερους θανάτους. Μέσα στην τσάντα του βρέθηκε το βιβλίο “Γιατί τα παιδιά σκοτώνουν”, το οποίο ασχολείται με τους ένοπλους μαθητές -κυρίως στις ΗΠΑ- που επιτέθηκαν στα σχολεία τους.

Φαίνεται πως είχε κάποιου είδους εμμονή με τις μαζικές δολοφονίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μακελειό που προκάλεσε ήρθε 5 χρόνια μετά από εκείνο του Άντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία. Ο 18χρονος έστησε παγίδα στα θύματά του, προσκαλώντας τα μέσω Facebook στο συγκεκριμένο εστιατόριο McDonald’s όπου υποτίθεται ότι θα υπήρχαν προσφορές.

Ο 18χρονος μακελάρης ζούσε με τους γονείς του σε κοινωνική κατοικία μαζί με αλλοδαπούς ή Γερμανούς ξένης καταγωγής. Γειτόνισσά του δήλωσε στο AFP ότι ήταν “ένας καλός άνθρωπος… που γελούσε όπως κάθε φυσιολογικό άτομο”.

Αλλοι γείτονες τον περιέγραψαν ως μοναχικό και ασχολούμενο με βίαια video games, στοιχείο, που σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών, “έπαιξε κάποιον ρόλο” στην υπόθεση. «Όλα στη γλώσσα του σώματος ήταν συνώνυμα με το “δεν θέλω να σας μιλήσω”», δήλωσε ο Στέφεν, σερβιτόρος σε καφέ που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου όπου κατοικούσε.

Ένας έλληνας μουσουλμάνος μεταξύ των θυμάτων

Ο Χουσείν Νταϊτσίκ, Έλληνας της Δυτικής Θράκης, είναι ο 18χρονος ήρωας που έπεσε νεκρός από τα πυρά του επίσης 18χρονου.  Ήταν ένα από τα εννέα θύματα, με την προσωπική του ιστορία να συγκινεί.

Βρέθηκε στο εμπορικό Κέντρο του Μονάχου με την αδελφή του προκειμένου να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια πριν την αναχώρηση τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χωριό του, 15 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή. Ο Χουσεϊν ήταν ένα από τα τρίδυμα παιδιά της οικογένειας.Είχε έναν αδελφό και μια αδελφή που κατάφερε να σώσει βάζοντας ασπίδα το σώμα του, με αποτέλεσμα να δεχθεί εκείνος τα πυρά του Ιρανογερμανού δράστη και κατέληξε νεκρός.