Ο διάδοχος Παύλος ομιλεί στον Χρήστο Ζαμπούνη

6831

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Την Πέμπτη 10 Μαΐου το απόγευμα, έλαβε χώρα μία ανεπίσημη συνάντηση στην Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας που ελάχιστα απασχόλησε τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Επρόκειτο για μία οικογενειακή συνάντηση μεταξύ του Πρίγκηπος της Ουαλίας και των Ελλήνων συγγενών του, δηλαδή του βασιλέως Κωνσταντίνου, πρώην βασιλέως των Ελλήνων όπως είναι ο σωστός του τίτλος, της βασίλισσας Άννας Μαρίας και δύο εκ των πέντε τέκνων τους, τους πρίγκηπες Παύλο και Νικόλαο. Η συνομιλία τους κράτησε περίπου μία ώρα και περιελάμβανε μία ευρεία θεματολογία, μεταξύ των οποίων κεντρική θέση κατείχαν οι έως τώρα εντυπώσεις του διαδόχου του αγγλικού θρόνου στην Ελλάδα, αλλά και η δραστηριοποίησις του πρωτότοκου Παύλου στο Prince’s Trust International.

«Πριν από λίγους μήνες, μου ζήτησε ο εξάδελφός μου να αναλάβω πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του διεθνούς βραχίονος του Prince’s Trust. Δέχθηκα μετά χαράς και του ζήτησα να ξεκινήσουμε από την χώρα μου. Είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που βοηθάει στην επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση μη προνομιούχων νέων στην Μεγάλη Βρετανία», δίνει τον τόνο της συνεργασίας με τον Κάρολο, ο Παύλος. Και συνεχίζει: «Κατά την διάρκεια της πρόσφατης επισκέψεώς του στην Ελλάδα διοργανώσαμε μία συνάντηση, πάλι στην Βρετανική Πρεσβεία, με τους νέους που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα του Prince’s Trust, καθώς και με τα ελληνικά ιδρύματα και τους ιδιώτες που ενισχύουν οικονομικά την πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 18 νέοι και ανάμεσά τους θέλω να χαιρετίσω τον Αντώνη και την Χρυσούλα, που αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους, προσελήφθησαν την επομένη του ραντεβού μας από την Vodafone. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Prince’s Trust International και να πληροφορηθεί πότε ανοίγουν τα προγράμματα που έχει αναλάβει το Μποδοσάκειο Ίδρυμα», καταλήγει με ενθουσιασμό. Για όσους τον γνωρίζουν και τον παρακολουθούν από τα μαθητικά του ήδη χρόνια, ο Παύλος ήθελε να κάνει κάτι για τον τόπο καταγωγής του, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Σήμερα απολαμβάνει θα έλεγε κανείς την συνεργασία προς κοινήν ωφέλειαν, με τον εξάδελφό του.

«Η αγάπη του Καρόλου για την Ελλάδα είναι μεγάλη. Μας είπε ότι ήθελε να μείνει κι άλλο, αλλά παντρευόταν ο γιος του και έπρεπε να γυρίσει στην Αγγλία. Επίσης του έκανε θετική εντύπωση η θερμή υποδοχή της κυβερνήσεως και ειδικώς του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αν και είναι προστάτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για την Ορθοδοξία. Του αρέσει η γνησιότητα της Πίστεώς μας, οι εκκλησίες μας, οι εικόνες μας. Ίσως σε αυτό να τον επηρέασε η γιαγιά του πριγκίπισσα Αλίκη, η οποία έγινε Ορθόδοξη μοναχή».

Δράττομαι της ευκαιρίας για να τον ρωτήσω για τα αισθήματα που τρέφει ο γιος της Αλίκης και πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος, για την Ελλάδα, δεδομένης της φημολογίας ότι η τραυματική εμπειρία της καταδίκης του πατέρα του Ανδρέα από το Έκτακτο Στρατοδικείο ως έναν εκ των υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον έχει επηρεάσει αρνητικώς. «Είναι πιθανόν να υπάρχει στην σκέψη του, αλλά δεν το εξέφρασε ποτέ δημόσια. Πάντως, για όσους απορούν που η θεία μου βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει έλθει ποτέ επίσκεψη στην Ελλάδα, θέλω να σας ενημερώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ από την αγγλική κυβέρνηση την άδεια για να την προσκαλέσει. Πάντως, χαίρομαι που η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν φοβάται να καλέσει τον πρίγκηπα της Ουαλίας, αν και όπως είδατε φοβάται να καλέσει τον πατέρα μου στο Προεδρικό Μέγαρο».

Η επόμενη ερώτηση αφορά στον γάμο του πρίγκηπα Χάρυ. «Δεν πήγα διότι δεν προσεκλήθη κανένας συγγενής από την Ευρώπη και αρκετοί από την αγγλική βασιλική οικογένεια. Θεωρώ ότι αυτός ο γάμος δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ένα άνοιγμα στο μέλλον. Η Αγγλία είναι πλέον πολυπολιτισμική και ο γάμος ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας με μία κοπέλα μικτής φυλής, ανοίγει μία κλειστή έως τώρα πόρτα. Η τελετή ήταν ένας ισότιμος συγκερασμός στοιχείων των δύο μελλόνυμφων κι αυτό ήταν κάτι καινούργιο».

Τον ρωτώ αν υφίσταται πιθανότητα να υπάρξει απ’ ευθείας διαδοχή του Ουίλιαμ. «Δεν υπάρχει βάση σε αυτό ενδεχόμενο. Ο μόνος λόγος για να υπάρξει η φυσιολογική διαδοχή, είναι να μην επιζήσει ο Κάρολος της μητέρας του. Από την άλλη, κρίνω ότι και για τον ίδιο τον Ουίλιαμ θα του κάνει καλό να προετοιμασθεί από την θέση του διαδόχου».

Η συζήτησίς μας επεκτείνεται στην δική του οικογενειακή κατάσταση και στην πρόσφατη μετακόμισή του στην Νέα Υόρκη. «Αναγκασθήκαμε να πάμε πάλι στην Αμερική λόγω της εργασίας μου, αλλά και για να είμαστε κοντά στα δύο από τα πέντε παιδιά μας, που σπουδάζουν εκεί. Η Μαρία Ολυμπία σπουδάζει στο New York University και ο Κωνσταντίνος Αλέξιος στο Georgetown. Η Μαρία Ολυμπία κάνει επιπλέον ένα stage στην εκπομπή του Τζωρτζ Στεφανόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, από τις 6 το πρωί έως τις 11».

Ένα άλλο θέμα που ζητώ την γνώμη του ως διαχειριστή κεφαλαίων, είναι πώς βλέπει την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος. «Έχουμε πολύ μέλλον ακόμη. Μπορεί να ξεπεράσαμε αρκετά προβλήματα, αλλά αν δεν βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, θα δυσκολευθούμε να βγούμε από τα μνημόνια. Είμαι υπερήφανος που το Ίδρυμά μας συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια και από τον Σεπτέμβριο θα προκηρύξει ένα νέο πρόγραμμα, το Corallia, για την χρηματοδότηση νέων μικρών επιχειρήσεων».

Πριν κλείσουμε, θίγω το θέμα της επιθετικότητος της γείτονος Τουρκίας. «Ο Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνος, διότι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και την χώρα του. Το καλό είναι ότι οι υπόλοιποι και ειδικά οι Η.Π.Α. τον βλέπουν με μισό μάτι, οπότε αυτομάτως αναβαθμίζεται η θέση μας στην περιοχή. Από την άλλη, δεν ανέχομαι να παραβιάζουν με αεροσκάφη και με σκάφη τα εναέρια και τα θαλάσσια σύνορά μας, ούτε να μετράω νεκρούς όπως ο πιλότος που χάσαμε προσφάτως».

Με ευγενικό τρόπο μου ζητά να τον συγχωρήσω, γιατί σε λίγο πρέπει να πάει στο αεροδρόμιο για να πετάξει στην Κοπεγχάγη. Εκεί θα εορτασθούν το Σάββατο τα πεντηκοστά γενέθλια ενός άλλου εξαδέλφου του, του πρίγκηπος διαδόχου Φρειδερίκου της Δανίας.