Τον εφιάλτη της καθημερινότητας στα καμένα αρχίζουν να βιώνουν όσοι επλήγησαν από την πυρκαγιά. Μέσα σε δύο ημέρες οι αιτήσεις για ενίσχυση, που αφορούν κατεστραμμένο σπίτι ή επιχείρηση, ξεπέρασαν τις 1.000.
Την ίδια στιγμή, το Μάτι μοιάζει «χαίνουσα πληγή». Ενδεικτικά, εγείρονται ερωτήματα για την τοξικότητα των αερίων που έχουν εκλυθεί στον αέρα της περιοχής από τα καμένα σπίτια, πολλά εκ των οποίων χρονολογούνται από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, κατασκευασμένα με απαρχαιωμένα πλέον υλικά. Για παράδειγμα, ο υαλοβάμβακας που έχει χρησιμοποιηθεί σε κατασκευές, όταν καίγεται, γίνεται τοξικός, ενώ και άλλα δομικά υλικά μετά την καύση δύνανται να αλλάξουν σύσταση και να καταστούν επικίνδυνα.
Παράλληλα, ως υπόθεση χωρίς ορατό τέλος –μια «χαμένη υπόθεση» ίσως– αντιμετωπίζεται από πολλούς η προσπάθεια για αναζήτηση ευθυνών, ποινικών και αστικών. Η δικαστική διαδικασία, για να τελεσιδικήσει, μπορεί να περάσουν έως και δεκαπέντε χρόνια. Ούτως ή άλλως, το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αργό, πόσο μάλλον για καταστροφή τέτοιου μεγέθους με τόσους εμπλεκόμενους φορείς στη διαδικασία αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και εκατοντάδες θύματα, αφού δεν είναι μόνο οι νεκροί και οι οικογένειές τους· είναι και άνθρωποι που τραυματίστηκαν, άνθρωποι που υπέστησαν εγκαύματα, άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Σε αντίστοιχες καταστροφές, όπως ήταν οι πυρκαγιές στην Ηλεία, το ναυάγιο του «Σαμίνα» και ο σεισμός που κατέστρεψε τη Ρικομέξ, κάποιες παρεμπίπτουσες υποθέσεις δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν περάσει ακόμη και είκοσι χρόνια.
Η προκαταρκτική έρευνα για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες επτά με δέκα ημέρες. Θα ασκηθεί ποινική δίωξη είτε κατά παντός υπευθύνου, οπότε οι κατηγορίες θα προσωποποιηθούν από τον ανακριτή, είτε κατά συγκεκριμένων προσώπων. Εν συνεχεία, θα ξεκινήσει η ανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν να καταθέσουν μάρτυρες, μεταξύ των οποίων θύματα, συγγενείς θυμάτων, εμπειρογνώμονες, τεχνικοί, ιατροδικαστές και το σύνολο των προσώπων που ενεπλάκησαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην υπόθεση. Επίσης, θα ληφθούν απολογίες από τους κατηγορουμένους. Η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να προσδιοριστεί.
Πέραν της κύριας, όμως, υπόθεσης, παράλληλα θα «τρέχουν» και άλλες, παράπλευρες δικογραφίες σε αστικό επίπεδο, για τις οποίες επίσης θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να εκδικαστούν και ακόμη περισσότερος μέχρι να δοθούν οι όποιες αποζημιώσεις.
Γραφειοκρατία, αργή Δικαιοσύνη και μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει ουσιαστικά τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση της επόμενης μέρας και την επούλωση των πληγών συνιστούν ένα μείγμα που προοιωνίζεται ακόμη δυσκολότερες ημέρες για την ήδη πολλαπλά τραυματισμένη Ανατολική Αττική.
Πηγή: Η Καθημερινή