Ο πιο καλός ο Παοκτσής

1612

Γράφει ο Χρήστος ΖαμπούνηςΤούτες τις μέρες όποιος είναι φίλαθλος του ΠΑΟΚ, μάλλον θα ζει, ας χρησιμοποιήσω μια βιβλική αναφορά, το θαύμα της αναστάσεως του Λαζάρου. Ο Λάζαρος, όχι ο Χριστοδουλόπουλος, αλλά ο δικέφαλος αετός του Βορρά, όχι μόνον έχει αναστηθεί αγωνιστικώς, αλλά θέτει ισχυρή υποψηφιότητα να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1985. Όποιος επίσης παρηκολούθησε την προηγούμενη Δευτέρα τον αγώνα Π.Α.Ο.Κ.-Α.Ε.Λ. (Αθλητική Ένωση Λάρισας) είναι δύσκολο να μην παραδεχθεί ότι η κορυφαία ομάδα της Θεσσαλονίκης παίζει καλό ποδόσφαιρο.

Με αυτή τη ”φόρα” και με αναπτερωμένο το ηθικό, πήγα να δω προχθές την παράσταση ”Toc Toc” στο θέατρο Ήβη. Η επιλογή του έργου δεν ήτο συμπτωματική. Όταν ενεχείρισα πέρσι στον Κώστα Σπυρόπουλο το βιβλίο μου «ΠΑΟΚ αφού» μου είχε εξομολογηθεί ότι είχε υποδυθεί προς ετών έναν τρελαμένο Παοκτσή σε μία γαλλική κωμωδία. «Τι κρίμα που το έχασα», σχολίασα για να λάβω την κατηγορηματική διαβεβαίωση του συνομιλητή μου: «Μην ανησυχείς, θα το ανεβάσω ξανά συντόμως».

Πράγματι, από τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το φιλοθεάμον κοινό δύναται να απολαύσει, διότι περί απολαύσεως πρόκειται, ένα έργο που έσπασε τα ταμεία στο Παρίσι. Η υπόθεσις εκτυλίσσεται στην αίθουσα αναμονής ενός διακεκριμένου ψυχολόγου, όπου έξι ασθενείς γνωρίζονται μεταξύ τους και όσο περνάει η ώρα, ξεδιπλώνουν διάφορες πλευρές του χαρακτήρος τους. Ακολουθούν ξεκαρδιστικοί διάλογοι μεταξύ ανθρώπων που έχουν κάποιου είδους Toc Toc, ήτοι το Trouble Obsessionnel Compulsif (Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή). Ο Κώστας Σπυρόπουλος εκτός από πρωταγωνιστής, έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία και τη διασκευή μαζί με την Κατερίνα Μπέη, ενώ πλαισιώνεται από έναν εκλεκτό θίασο που τον αποτελούν η Πένυ Αγοραστού, η Σόφη Ζανίνου, η Μένη Κωνσταντινίδου, η Στέλλα Κωστοπούλου, ο Πέτρος Λαγούτης και ο Ζανό Ντάνιας. Δεν είναι τυχαίο, κατά τη γνώμη μου, που διάλεξε τον πιο αβανταδόρικο ρόλο, ούτε ότι αντί να ανεβάσει την προγραμματισμένη παράσταση «Η πρώην γυναίκα της ζωής μου», έκανε come back με ένα παλαιότερο έργο.
Το πρωτάθλημα είναι προ των πυλών.

Υ.Γ. Εάν μου επιτραπεί μία παρατήρησις, μετά το Πάσχα όταν ο θίασος ανέβει στη Θεσσαλονίκη, καλό θα ήτο να γίνει ένα φρεσκάρισμα των παοκτσίδικων διαλόγων.