Ο Πούτιν στην Αθήνα – Τι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα

1101

Τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας επαναβεβαίωσε  o πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχαν με τον ρώσο προεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα με πολυμελή ομάδα υπουργών και επιχειρηματιών και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή, την οποία επιτάσσουν οι ιστορικά ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται για την οικονομική σταθεροποίηση στην περιοχή. Τονισε ακόμη ότι η επίσκεψη Πούτιν έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και σταματά η αβεβαιότητα, ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλει θετικά για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η συγκυρία είναι δύσκολη, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και σε άλλα πεδία, όπως οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία και οι αμοιβαίες επενδύσεις. «Πρέπει να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και τις σχέσεις των δύο λαών μας σε απτά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι η υψηλή τεχνολογία, οι υποδομές, οι επενδύσεις, ελπίζω να τα συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.

Νωρίτερα,τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία μεγάλη και φίλη χώρα.

Σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη.Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας Ρωσίας, HΠΑ και Ε.Ε. ώστε να δοθεί οριστικό τέρμα στον πόλεμο στη Συρία και να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο το μεταναστευτικό και το ISIS.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς που σχετίζονται με την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια.«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του κράτους για την πρόσκληση. Όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς, σχετίζεται με οικονομία και διεθνή ασφάλεια». Τόνισε ότι είναι σημαντικό «να συζητήσουμε και να ψάξουμε λύσεις σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία την έχουμε εδώ στην Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές σχέσεις».

Προανήγγειλε ότι θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών σχέσεων. «Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει» σχολίασε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε ότι «κατά τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε 523% και θα προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε για όλες τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα υλοποίησης» σημείωσ

Το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος.