Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης
Καθημερινά, εκτελούμε «μηχανικά» τις ίδιες κινήσεις αυτόματα & ασυναίσθητα, χωρίς να συνειδητοποιείται το πώς και το γιατί.
Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ότι κάνουμε, διότι η απερισκεψία & αμεριμνησία μας πολλές φορές εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια μας την υγεία και πιο συγκεκριμένα για το σώμα μας.
Τα πράγματα που επηρεάζουν αρνητικά το σώμα μας & που πρέπει να αλλάξουμε για να ισχυροποιήσουμε την υγείας μας είναι:
- H λάθος αναπνοή που πρέπει να… ξεχάσουμε!
Οι περισσότερο αναπνέουν μεσοκλειδικά ή ανωθωρακικά (στήθος/στέρνο), ενώ ο ενδεδειγμένος είναι να αναπνέουμε διαφραγματικά (από την κοιλιά) παίρνοντας βαθιά αναπνοή, διότι με αυτό τον τρόπο αποβάλλουμε το στρες & την ένταση της καθημερινότητας. Αποφορτιζόμαστε & επιτυγχάνουμε την μέγιστη δυνατή ευεξία και ευδιαθεσία, εσωτερική γαλήνη.
- Πολύ συχνή άσκηση που θα πρέπει να… μειώσουμε!
Οι περισσότεροι που αθλούνται αγγίζουν συχνά & υπερβαίνουν τα όρια της αντοχής τους. Η άθληση όμως ακόμα με συχνότητα (έξι φορές την εβδομάδα), μπορεί να οδηγήσει σε έντονη καταπόνηση του σώματος, σε έντονο & δυσάρεστο αίσθημα καταβολής & υπερκόπωση. Η υπερβολή ακόμα και σε μια καλή συνήθεια μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία μας.
- Η λανθασμένη επιλογή παπουτσιών που μας συμφέρει να… αποφεύγουμε!
Το τι υποδήματα θα επιλέξουμε απαιτεί τη μέγιστη προσοχή καθώς τα «ακατάλληλα» παπούτσια είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα & επιβαρύνσεις τόσο στον αυχένα όσο και στην μέση, με επώδυνα πολλές φορές & δυσάρεστα αποτελέσματα και τραγικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας (πόνοι, περιορισμός κινήσεων, ακινησία, κακή διάθεση).
- Το καθημερινό ντουζ που είναι καλό να…ελαττώσουμε!
Το συχνό λούσιμο δεν ωφελεί τα μαλλιά διότι τα αναγκάζουμε να εκκρίνουν περισσότερα έλαια. Επίσης, το πολύ ζεστό νερό δημιουργεί ξηρότητα στο δέρμα, ενώ το συχνό τρίψιμο του σώματος με την πετσέτα μπορεί να απομακρύνει από το δέρμα ακόμα & … τα καλά βακτήρια.
- Το “βρώμικο” πλυντήριο που θα πρέπει να… αστράφτει από καθαριότητα!
Tα ρούχα σας πολύ πιθανόν να μην είναι τόσο καθαρά στο βαθμό που θα θέλατε ή νομίζετε ότι είναι αν δεν φροντίσετε το πλυντήριο σας να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση και να πληρεί τις βασικές προδιαγραφές καλής συντήρησης.
- Ο “κακός” ύπνος που θα πρέπει να… διαγράψουμε!
Χωρίς επαρκή ύπνο ο εγκέφαλος μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες & να αρχίσει να “καταρρέει”. Οι 7 έως 9 ώρες ύπνου είναι το ιδανικό καθώς διαφορετικά… ελλοχεύει κίνδυνος: απώλειας μνήμης, δημιουργικότητας, χαμηλής απόδοσης, κεφαλαλγίας, ζάλης, έλλειψη ισορροπίας, έντονου αισθήματος κόπωσης, ευαισθησίας στην αντίληψη πόνου, ψυχολογικά προβλήματα, εξασθένησης ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, βουλιμία, διαταραχή στην ισορροπία του επιπέδου σακχάρου, καρδιακά προβλήματα & συναισθηματικής αστάθειας.
- Η καθιστική ζωή που πρέπει να…αποχωριστούμε!
Είναι γνωστό πως η καθιστική ζωή είναι ευεπίφορη ως προς την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας & όχι μόνο. Προβλήματα στη μέση, κατάθλιψη, αυχενικό σύνδρομο, ατροφία των μυϊκών ομάδων, κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, θρόμβωση στα κάτω άκρα(λόγω κακής κυκλοφορίας αίματος), καρδιαγγειακό προβλήματα, ακόμη και νεοπλασίες είναι μερικές από τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία μας. Να τονίσουμε σε αυτό ότι σύμφωνα και με τους ειδικούς, η καθιστική ζωή είναι τόσο επικίνδυνη για την υγεία μας όσο… το κάπνισμα & η παχυσαρκία.