Oλική αναδίπλωση της κυβέρνησης για τη σύμβαση με την Cosco

839

Mετά από ένα 24ωρο παλινωδιών που έθεσαν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας, κυρώθηκε τελικά από το κοινοβούλιο η συμφωνία για τη μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco, με 223 ψήφους.

Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από έξι εκ των οκτώ κομμάτων, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Η ψήφιση έγινε αφού προηγουμένως  ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας  πήρε πίσω στο σύνολό τους τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που είχε κάνει, οι οποίες είχαν προκαλέσει την έντονη ενόχληση της κινεζικής εταιρείας, η οποία κατήγγειλε τροποποίηση των όρων της αρχικής συμφωνίας.

Οι διορθωτικές αλλαγές

Ο κ. Δρίτσας προέβη σε διορθωτικές αλλαγές, οι οποίες προκάλεσαν την ικανοποίηση στελεχών της Cosco, με τη συμφωνία να επιστρέφει ουσιαστικά στην αρχική της μορφή. Αυτό που ζήτησε να προστεθεί στο κείμενο παραχώρησης η κινεζική πλευρά είναι η εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με τις εκτελέσεις έργων, αλλά και στον τρόπο επίλυσης των διαφορών που μπορεί να προκύψουν από τη σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με τις βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας, στο άρθρο 9 στην παράγραφο 1 όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς δύναται να προκηρύσσει διαγωνισμούς και να αναθέτει συμβάσεις έργων ως ιδιωτικές, προστίθεται η φράση «χωρίς να υποχρεούται προς τούτο να ακολουθήσει τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Επίσης, στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 3 σχετικά με τις οριστικές μελέτες και τα έργα που αναλαμβάνει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και απαιτείται σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής «η εν λόγω έγκριση θα πρέπει να χορηγείται 90 ημέρες από την υποβολή της οριστικής μελέτης συνοδευόμενης από πλήρη φάκελο δικαιολογητικών τεκμηρίωσης».

Νομοτεχνικές βελτιώσεις έγιναν στο άρθρο 6 και στην επίλυση διαφορών, όπου οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης θα επιλύεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Νομοτεχνικές βελτιώσεις περιλαμβάνονται και στο άρθρο 12, όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να υιοθετεί, να τροποποιεί και να εφαρμόζει δεσμευτικούς εταιρικούς κανόνες και κανονισμούς που θα ισχύουν για τον ίδιο στο βαθμό που αυτό είναι ειδικότερα αναγκαίο από τη σύμβαση παραχώρησης ή και να επιτρέπεται από την εφαρμοστέα κείμενη νομοθεσία για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εσωτερικές πτυχές της οργάνωσης της δομής των υπηρεσιών και των λειτουργιών της.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον αρχηγό της ΝΔ να κάνει λόγο για διασυρμό της χώρας. « Με τον ερασιτεχνισμό σας διώχνετε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Διώχνετε κάθε προοπτική και ελπίδα των νέων ανθρώπων για να βρουν δουλειά. Ο Τσίπρας και συνολικά η κυβέρνηση είναι η επιτομή της υποκρισίας, της αναξιοπιστίας  και της αναποτελεσματικότητας. Σε μια εποχή που η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να αποτελεί πρώτη  προτεραιότητα εσείς κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να διώξετε τους επίδοξους επενδυτές. Βάζετε σε κίνδυνο της σχέσης της χώρας με την Κίνα για να κάνετε το χατίρι σε μια δράκα συνδικαλιστών» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για παλινωδίες της κυβέρνησης που διαλύουν και τα λιγοστά ψήγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης έκανε λόγο ο  επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το ύφος της επιστολής των Κινέζων δεν ήταν το πρέπον. Δεν μου άρεσε που οι Κινέζοι έστειλαν μία σκληρή επιστολή σε μία χώρα, στην οποία θέλουν να επενδύσουν», επισήμανε από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης.