Όσα πρέπει να «προσέχετε» την περίοδο της… νηστείας!

1806

Η περίοδος της νηστείας έχει αρχίσει με πολλούς να αποκλείουν από το καθημερινό τους διατροφολόγιο – για 40 ημέρες – προϊόντα ζωικής προέλευσης & να προτιμούν πιο υγιεινές τροφές, όπως όσπρια & θαλασσινά.

Η διατροφή που ακολουθούμε – τη Σαρακοστή – θυμίζει κατά πολύ τα χαρακτηριστικά της «Μεσογειακής Διατροφής» που συν τοις άλλοις είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν: μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών & ουρικού οξέος καθώς & χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Extra virgin olive oil and balsamic vinegar with mediterranean food ingredients


Info: Επίσης, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η νηστεία φαίνεται να είναι ισχυρός σύμμαχος εκείνων που πάσχουν από κατάθλιψη & προσπαθούν να την καταπολεμήσουν…


Αυτά αναφέρει, σε κείμενό της – με συμβουλές για μία ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της νηστείας η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής – Αστερία Σταματάκη (στην ηλεκτρονική σελίδα: του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας)
Για να μπορέσετε, λοιπόν, να αποκομίσετε τα οφέλη μιας υγιούς & ισορροπημένης διατροφής στη διάρκεια Σαρανταήμερου (από 27 Φεβρουαρίου έως & 16 Απριλίου την Κυριακή των Βαΐων).

θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Καλύψτε τις ανάγκες σας σε «πρωτεΐνες»…!

    Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τρόφιμα – «φυτικής προέλευσης» – είναι χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με αυτές των ζωικών τροφών.

Με απλά λόγια, δεν είναι επαρκείς «ποιοτικά», γιατί δεν περιέχουν όλα τα «αμινοξέα» που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει… μεγάλη ποικιλία στις τροφές που προσλαμβάνουμε.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι: τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, τα προϊόντα σόγιας και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

γαριδα NEW

Ενώ, τροφές – υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες – που καταναλώνονται κατά τη νηστεία είναι: τα θαλασσινά.

  • Δώστε σημασία στις πηγές «ασβεστίου»…!

Την περίοδο της νηστείας δεν… καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα κι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς τις οδηγίες διαιτολόγου.

17064375_shutterstock_116210527a καρποί new

Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι: οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σησάμι, το γάλα σόγιας & τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

  • Προσέξτε την πρόσληψη σιδήρου…!

    Ο «σίδηρος» που περιέχουν – τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης – δεν… απορροφάται το ίδιο καλά με το σίδηρο που προέρχεται από… τα τρόφιμα «ζωικής προέλευσης». Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε τροφές – πλούσιες σε σίδηρο – όπως: όσπρια, εμπλουτισμένα δημητριακά.

shutterstock_223742299 όσπρια new

Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου, όταν καταναλώνετε μια τροφή πλούσια σε σίδηρο, συνοδεύσετε την από ένα τρόφιμο πλούσιο σε: βιταμίνη C (λεμόνι, φράουλες, πιπεριές) ή σε μηλικό οξύ (ξίδι από λευκό κρασί).

  • Καλύψτε τις ανάγκες σας σε «Β12»…!

    Μια σημαντική βιταμίνη που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα ζωικά τρόφιμα είναι η βιταμίνη Β12. Η μειωμένη της πρόσληψη οδηγεί στην… ανάπτυξη “αναιμίας”. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη (Β12), κατά την περίοδο της νηστείας, καταναλώστε: θαλασσινά (π.χ. χταπόδι) τουλάχιστον… 2 φορές/εβδομάδα!lazarouxtapodiPaterakis new