Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

1159

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκαςδιεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών-εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Τα τελευταία 15 χρόνια, στόχος της Ημέρας είναι μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς. Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910, με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin, ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Το 1918, το δικαίωμα της ψήφου, δόθηκε σε ορισμένες γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ το 1928, οι γυναίκες πέτυχαν τα ίδια δικαιώματα ψήφου με τους άνδρες! Το 1925, ο νόμος αναγνώρισε τα δικαιώματα της μητέρας πάνω στα παιδιά της.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα.

Το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού -από τις περίπου 196 υποψηφιότητες-, ώστε γίνεται αντιληπτό πως μπορούν να αλλάξουν ακόμη πολλά πράγματα. Ο αριθμός των γυναικών-μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1994 και του 2014, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο.  

Εκτιμάται ότι 120 εκ. γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης, όσον αφορά την γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη ένα φλέγον ζήτημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-Μoon δήλωσε πως ξεκίνησε ο ίδιος μία προσωπική εκστρατεία για  την δημοκρατική εκπροσώπηση των γυναικών σε κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο: «Προσπαθούμε να βάλουμε ένα τέλος στις προκαταλήψεις του παρελθόντος, ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους, πέρα από τα όρια που τους έχουν υποβάλλει».  

Ιδού μερικά γνωστά αποφθέγματα γι’ αυτήν:

«Οι γυναίκες ήταν ανέκαθεν οι ισχυροί του κόσμου. Οι άνδρες αναζητούν πάντα από τις γυναίκες λίγο μαξιλάρι να ακουμπήσουν το κεφάλι τους. Πάντα λαχταρούν τη μητέρα που τους κρατούσε ως βρέφη» – Coco Chanel

«Η γυναίκα είναι σαν το φακελάκι με το τσάι. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις στο καυτό νερό» – Eleanor Roosevelt

«Οι γυναίκες δεν θα είναι ποτέ τόσο επιτυχημένες όσο οι άνδρες επειδή δεν έχουν γυναίκες συζύγους να τις συμβουλεύουν» – Dik Van Dyk

«Η μέρα θα έρθει όταν οι άνδρες θα αναγνωρίσουν τη γυναίκα ως ομότιμή τους, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στα συμβούλια του έθνους. Τότε, και όχι έως τότε, θα υπάρχει η τέλεια συντροφικότητα, η ιδανική ένωση μεταξύ των δύο φύλων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη ανάπτυξη της φυλής» – Susan Anthony, ακτιβίστρια και πρωτοπόρος του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών, στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Οι γυναίκες δεν είναι ποτέ ισχυρότερες από ό,τι όταν εξοπλίζονται με τις αδυναμίες τους» – Μαντάμ Μαρί ντι Ντεφάν, αρωγός του Ντιντερό στην έκδοση της «Εγκυκλοπαίδειας»

«Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» – Simon De Bovuar

«Γυναίκες, σας περιγράφουμε όπως μας αρέσει. Κι εξοργιζόμαστε που δεν χωράτε στις περιγραφές μας» Τίτος Πατρίκιος

«Ο Θεός δημιούργησε τον άνδρα, μετά κατάλαβε πως είναι ικανός για κάτι περισσότερο και δημιούργησε τη γυναίκα». Henry St John, 1678-1751, Άγγλος φιλόσοφος & πολιτικός

«Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων».
Alphonse de Lamartin, 1790-1869, Γάλλος ποιητής και φιλέλληνας

«Καμιά γυναίκα δεν είναι ίδια. Κάθε μία έχει κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο».
François Truffaut, 1932-1984, Γάλλος σκηνοθέτης

«Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα». Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

«Εάν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία αξία». Αριστοτέλης Ωνάσης

«Η ματιά των γυναικών εκφράζει ό,τι αποσιωπά η γλώσσα». John Milton

«Καμιά γυναίκα ποτέ δεν εξαπατάται ολοκληρωτικά». Joseph Conrad 

«Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάμουν το παν». Fyodor Dostoyevsky

«Η γυναίκα από τη φύση της φοβάται και αποφεύγει τη βία και το σίδερο. Αλλά όταν δει τ’ άδικο στο κρεβάτι της, δεν υπάρχει άλλη καρδιά που να διψάει περισσότερο για αίμα». Ευριπίδης

«Η σιωπή είναι το μόνο χρυσό πράγμα που απεχθάνονται οι γυναίκες». Mary Wilson Little

«Όταν σηκώνει τα βλέφαρά της είναι σαν να βγάζει όλα της τα ρούχα». Colette

«Ο παράδεισος βρίσκεται εκεί που είναι η Εύα». Mark Twain

«Οι άντρες αγαπάνε λίγο και συχνά, ενώ οι γυναίκες πολύ και σπάνια». Ζαν-Ζακ Ρουσώ

«Από όλα τα μονοπάτια που οδηγούν στην καρδιά μια γυναίκας το πιο κοντινό είναι η συμπόνοια». Βύρωνας

«Εάν δεν θέλεις να υποταχθείς στη γυναίκα, τότε μην την κατακτάς». Α. Ράτνερ

«Γυναίκα. Αυτή η λέξη από μόνη της μας κάνει άνδρες». Ν.Βέκσιν

«Αγναντεύετε το αστέρι γιατί λάμπει και είναι ασύλληπτο, αλλά δίπλα σας βρίσκεται λάμψη πιο εκθαμβωτική και μυστικό πιο βαθύ: η γυναίκα». Βίκτωρ Ουγκώ

«Η γυναίκα είναι μια πρόσκληση προς την ευτυχία». Σ. Μποντλέρ

«Οι άντρες δημιουργούν νόμους, οι γυναίκες ήθη». Φ. Γκίμπερ