Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες – Συγκινητικές στιγμές στην ιστορική επίσκεψη των τριων θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο

935

Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης , αλλά και ευαισθητοποίησης για τους πρόσφυγες έστειλαν από το κέντρο καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο , ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Οι τρεις κορυφαίοι θρησκευτικοί ηγέτες ,στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν, απήυθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την  κοινή δήλωσή τους απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση ,που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το χοτ σποτ της Μόριας ζήτησαν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Παράλληλα,εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ’ αυτή την κρίση και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος είπε απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες ότι δεν είναι μόνοι τους και τους ζήτησε να μην χάνουν την ελπίδα τους, εξαίροντας ταυτόχρονα τη στάση του ελληνικού λαού: «Δεν είστε μόνοι σας. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Ήθελα να έρθω εδώ σήμερα για να σταθώ δίπλα σας για να ακούσω την ιστορία σας για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε ο Ποντίφικας, σημειώνοντας πως «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο».  «Μην χάνετε την ελπίδα σας, σας αγκαλιάζω όλους με στοργή», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Οι συγκινητικές στιγμές του Πάπα με τους πρόσφυγες

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά την επίσκεψη του Πάπα  στη Λέσβο και στον καταυλισμό της Μόριας.Αφού ο παπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαιρέτισαν έναν-έναν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες και τα παιδιά που βρίσκονται στον κέντρο, ο Ποντίφηκας μπήε μέσα σε μία από τις σκηνές που υπάρχουν εκεί. Τότε ,ένας πρόσφυγας γονάτισε μπροστά του και με δάκρυα στα μάτια του είπε: « Πατέρα, σε παρακαλώ ευλόγησέ με!»

Στη συνέχεια, προσφυγόπουλα πλησίασαν τον πάπα και του έδωσαν ζωγραφιές που είχαν ετοιμάσει για εκείνον.Οι πρόσφυγες και μετανάστες έσκυβαν το κεφάλι μπροστά στους θρησκευτικούς ηγέτες και τους ζητούσαν να τους βοηθήσουν  για να τους επιτραπεί η μετακίνησή τους σε συγγενείς τους που βρίσκονται στη βόρεια Ευρπώπη, φωνάζοντας «Ελευθερία!»

Η ιστορική επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο ξεκίνησε στις 10 το πρωί του Σαββάτου και αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρδολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.