ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

9111

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Η φωτογραφία στον τοίχο έχει ημερομηνία 1948 και λεζάντα «Γιώργος, Παναγιώτα, Αράχωβα». Είναι μαυρόασπρη, καλοφωτισμένη και απεικονίζει προφίλ το προαναφερθέν ζεύγος να ρίχνει ξύλα στη φωτιά. Δίπλα στο ίδιο τζάκι καθόμαστε με ένα αίσθημα ευεξίας, που έχουν συνήθως οι χιονοδρόμοι μετά το πέρας της αθλητικής δραστηριότητος. Η αίθουσα είναι μικρή, εξ ου και οι παρεξηγήσεις όσων ακούν από τηλεφώνου, αφού οι κρατήσεις γίνονται μόνον τηλεφωνικώς, την ίδια μονότονη φράση: «Δεν υπάρχει τραπέζι». Έτερο ζήτημα έριδων αποτελεί η στάθμευσις, αν και έχει προβλεφθεί επί τούτου voiturier, κοινώς παρκαδόρος.

Το φαγητό είναι υψηλού επιπέδου, όπως και το service. Εκκινούμε με τη φημισμένη ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών, με μία σως που αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και φέρει το όνομα της πρώτης ιδιοκτήτριας της ταβέρνας. Μη έχοντας κατιόντες, η Παναγιώτα εμπιστεύτηκε, πριν αποδημήσει, τη διαδοχή σε έναν νέο και μερακλή συμπατριώτη της, τον Γιάννη Αντωνίου. Ο Γιάννης πέτυχε τον δύσκολο συγκερασμό ανάμεσα στην παράδοση και την ανανέωση. Όταν ομιλούμε για ανανέωση, τούτο δεν ισχύει μόνον στον γαστρονομικό τομέα, αλλά και στον ψυχαγωγικό, με τη μετάκληση του dj Richard από τη Μύκονο, ο οποίος διακονεί κάθε Σάββατο και Κυριακή απόγευμα στα decks. Οι σκηνές διονυσιασμού που ζήσαμε τη συγκεκριμένη ημέρα θύμιζαν εποχές Γιάννας Αγγελοπούλου, με ένα κλικ αυτοσυγκρατήσεως.

Επιστροφή στο μενού: Το τοπικό τυρί φορμαέλα ήταν σωστά ψημένο και σκληρό στην υφή, αντιθέτως το λουκάνικο με γέμιση πράσου έλιωνε στο στόμα, όπως και το αρνί στο αμπελόφυλλο, μία σπεσιαλιτέ που και να μην υπήρχε άλλο έδεσμα στον κατάλογο, θα αρκούσε για να γεμίσει η ταβέρνα. Για όσους αρέσκονται στα παϊδάκια, που είναι το έτερο plat principal, η γεύση τους είναι σπάνια.

Όπως γνωρίζουν καλά εκείνοι που έχουν ασχοληθεί με την εστιατορική, το επάγγελμα είναι άκρως απαιτητικό, και μόνο όταν υπάρχει στοχοπροσήλωση, όπως έλεγαν παλαιά οι κομμουνισταί, υπάρχει δυνατότης επιτυχίας. Μετά από δέκα επισκέψεις στην «Παναγιώτα», η προσήλωσις στον στόχο είναι αυταπόδεικτη.

«Παναγιώτα» Αράχωβα, Arachova 320 04

τηλ.: 2267032735 κιν. 694 450 5068