Πλειάδων Γη

1588

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Είχαμε την πολύ κακή ιδέα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να επισκεφθούμε το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Ας μην επιχαίρουν οι χαιρέκακοι σνομπ που πηγαίνουν μόνο στον Crans-Montana ή στη Megève. Ο λόγος της απογοητεύσεώς μας συνεδέετο περισσότερο με τους ισχυρούς ανέμους που δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του κέντρου στο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, τον Χελμό, παρά με το αν είναι chic ή όχι τα Καλάβρυτα, που δεν είναι.

Οφείλω να ομολογήσω ότι εισερχόμενοι στο καφέ-εστιατόριο στη βάση του κέντρου, η κατάστασις ήτο ολίγον χαώδης. Δεκάδες εκνευρισμένα παιδάκια, που αντί να κάνουν σκι, βρέθηκαν μαντρωμένα σε μία κλειστή αίθουσα με τη μουσική στη διαπασών, είχαν δημιουργήσει με τους εξ ίσου συγχισμένους γονείς τους μία τεταμένη ατμόσφαιρα. Τι να κάναμε, πήραμε των ομματιών μας και αναζητήσαμε νέο προορισμό.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
– Έχετε πάει στα Τρίκαλα Κορινθίας; ρώτησε ένα μέλος της συντροφιάς.
– Όχι, απαντήσαμε εν χορώ. Γιατί τι έχει εκεί;
– Ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο
– Πώς λέγεται;
– Πλειάδων Γη.
– Έχεις πάει;
– Βεβαίως, με τον «Παυσανία».
– Τον αρχαίο συγγραφέα;
– Όχι, τον πολιτιστικό σύλλογο.

Φθάνοντας στις υπώρειες του όρους Ζήρεια, όπου υπάρχει επίσης ένα χιονοδρομικό κέντρο με πολύ μικρή δυστυχώς πίστα, εντυπωσιασθήκαμε με την ομορφιά του τοπίου. «Ελβετία», ανεφώνησε ο οδηγός υπό την έννοια ότι όπου κι αν κοίταγες ήταν σαν carte-postale. Γελάσαμε με τις πινακίδες Άνω, Μέσα, Κάτω Τρίκαλα, και θυμηθήκαμε τον μακαρίτη τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, αλλά και την «Άνω Ραχούλα». Γαληνέψαμε μετά το σφυροκόπημα του βοριά και προσευχηθήκαμε στη θεά Τύχη που βρήκαμε δύο δωμάτια στο εν λόγω κατάλυμα, λόγω αιφνίδιας ακυρώσεως.

Το «Πλειάδων Γη» είναι ένα νεόδμητο συγκρότημα είκοσι πέτρινων κτισμάτων, εγγεγραμμένο αρμονικά στο περιβάλλον. Οι δημιουργοί του το ξεκίνησαν προ κρίσεως, αλλά η πολυτέλειά του είναι προσιτή και κατά τη διάρκεια της κρίσεως, εάν κρίνω από τις τιμές. Τις 24 ώρες που μείναμε, απολαύσαμε το υψηλού επιπέδου spa, την ενδιαφέρουσα κουζίνα και το τάβλι στον ημιώροφο, δίπλα στην boutique της χαριτωμένης Μάγδας. Γύρω μας στροβιλίζοντο πάνω από δέκα παιδάκια, που αν είχες κλειστά τα μάτια, δεν θα αντιλαμβανόσουν την παρουσία τους.

– Ποιες ήταν οι Πλειάδες; διερωτηθήκαμε, διότι στο σχολείο δεν διδασκόμεθα αυτές τις ”ασήμαντες” λεπτομέρειες και το Google, μέσω της Βικιπαίδειας μας φώτισε: Νύμφες, κόρες του Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης, αδελφές των Εσπερίδων, ακόλουθοι της θεάς Αρτέμης, μητέρες θεών (Ερμής) και ηρώων.
Πέρα από τη μυθολογία ο αστερισμός των Πλειάδων καθόριζε στην αρχαιότητα τις εποχές, αφού η εμφάνισίς τους στην Ανατολή κατά τον μήνα Μάιο, ανήγγειλε την άφιξη του θέρους.

Πλειάδων Γη
Επαρχιακή οδός Ξυλοκάστρου, Μέση συνοικία Τρικάλων
Τηλ.: 27430 91137