Πορτρέτο της Amanda Gorman, στη συλλογή του Χάρβαρντ

195

Πορτρέτο της Amanda Gorman, της 22χρονης πρώην National Youth Poet Laureate η οποία απήγγειλε μετά πολλών επαίνων το ποίημά της «The Hill We Climb» στην τελετή ορκωμοσίας του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ δώρισε στο Harvard University ο συλλέκτης έργων τέχνης, ιδιοκτήτης γκαλερί και παλιός σπουδαστής στο πανεπιστήμιο Amar Singh. Η Gorman ανακηρύχθηκε National Youth Poet Laureate το 2017 όταν σπούδαζε κοινωνιολογία στο Χάρβαρντ. Πλέον, το πορτρέτο της θα αποτελεί μέρος της συλλογής του Hutchins Center for African & African American Research του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το πορτρέτο δημιούργησε ο Γκανέζος ζωγράφος Raphael «Afutumix» Adjetey Adjei Mayne και απεικονίζει την Gorman να διαβάζει το ποίημά της «The Hill We Climb». Στον πίνακα, η Gorman φορά ένα περίτεχνο δαχτυλίδι-κλουβί πουλιού, δώρο της Oprah Winfrey, το οποίο είναι αναφορά στη Maya Angelou (απήγγειλε στην τελετή ορκωμοσίας του Bill Clinton το 1993) και στο φημισμένο ποίημά της «I Know Why the Caged Bird Sings».

Ο Amar Singh, ιδρυτής της Amar Gallery και 16ος διάδοχος του πρώην θρόνου της Καπουρτάλα στην Ινδία, απέκτησε τον πίνακα (ολοκληρώθηκε σε μόλις πέντε ημέρες) αντί 8.000 δολαρίων από την γκαλερί Ross-Sutton Gallery της Νέας Υόρκης, όπως ενημερώνει το Art Market Monitor. «Αυτό το έργο πρέπει να είναι σε ένα ίδρυμα. Είναι φόρος τιμής στις γυναίκες, φόρος τιμής στις Μαύρες γυναίκες, τιμή στην ελπίδα».

Η Gorman έχει ήδη θέση σε μια άλλη συλλογή μουσείου: έχει δωρίσει χειρόγραφο του ποιήματός της «In This Place (An American Lyric)» στο Morgan Library & Museum της Νέας Υόρκης το 2018. Ερμηνεία αυτού του ποιήματος, το οποίο έγραψε η Gorman αντιδρώντας στη διαδήλωση Unite the Right στη Charlottesville, έδωσε την ιδέα στην Jill Biden να παραγγείλει, για την ορκωμοσία του συζύγου της, καινούργιο έργο στην Gorman, σημειώνει το Artnet News.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ