Πώς καίγονται οι μάρτυρες

1137

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Το ανέκδοτο είναι παλαιό, αλλά εμφανίζει μία επικαιρότητα λόγω της υποθέσεως Novartis. Σε ποιες χώρες η C.I.A. έχει μειωμένο προσωπικό; Στην Ιαπωνία και στην Ελλάδα. Στην πρώτη διότι κανείς δεν μιλάει και στη δεύτερη διότι όλοι ομιλούν. Το θυμήθηκα παρακολουθών έκπληκτος την ομολογία του Αναπληρωτού Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», να ανακοινώνει στον επίσης έκπληκτο Γιώργο Παπαδάκη, ότι γνωρίζει την ταυτότητα των προστατευομένων μαρτύρων.

Όλοι όσοι παρακολουθούμε κινηματογραφικές ταινίες αστυνομικού περιεχομένου, έχουμε λάβει μία σχετική ιδέα για τους ”protected witnesses”, όπως αποκαλούνται στη χώρα του ”Θείου Σαμ”, η οποία άλλωστε τους επινόησε. Κάνοντας μία σχετική έρευνα, ανέγνωσα ότι η προστασία προσφέρεται σε ορισμένες χώρες για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ατόμων εκείνων που καταθέτουν ή κατέθεσαν, εναντίον εγκληματιών. Η προστασία ανατίθεται σε ένα ειδικό σώμα της Αστυνομίας, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Έχω νωπές ακόμη τις εικόνες, πάντα από τον κινηματογράφο, όπου απειλούμενα κυρίως από μαφιόζους, άτομα μεταφέρονται από τη μία άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλη, με την απαραίτητη αλλαγή ταυτότητος. Ορισμένες φορές, αυτοί που τους αναζητούν καταφέρνουν και τους βρίσκουν, διότι κάποιος μίλησε, αλλά δεν δύναμαι να επιβεβαιώσω ότι τέτοιο γίνεται στην πραγματικότητα ή απλώς αποτελεί αποκύημα της φαντασίας των σεναριογράφων.

Ας έλθουμε τώρα στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Η δημοσιοποίησις της υπάρξεως τριών προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, Ελλήνων πρώην εργαζομένων στην εταιρεία, όπως έσπευσε να προσδιορίσει ο Παύλος Πολάκης, εγείρει αρκετά ερωτηματικά, όχι κινηματογραφικής υφής. Αποφεύγοντας τα κακοπροαίρετα περί εμπλοκής του καθεστώτος, θα επικεντρωθώ στα προφανή.
Σε έναν τόσο μικρό τόπο, όπου όλοι ή σχεδόν όλοι γνωρίζονται, έχει κανείς την εντύπωση ότι η κουμπάρα, ο παλιός συμμαθητής, η γειτόνισσα, ο περιπτεράς της γειτονιάς, δεν θα υποδείξουν ο καθένας με τον τρόπο του, την ταυτότητα των εν λόγω προστατευομένων μαρτύρων; Πού μπορούν να κρυφτούν σε μία χώρα όπου ο ήλιος και τα φλύαρα στόματα, τα φωτίζουν όλα; Τέλος, ποια πείρα διαθέτουν επί του θέματος τα δικά μας αστυνομικά όργανα;