Προκαλούν καρκίνο τα κινητά τηλέφωνα; Νέα έρευνα

1425

To μέγα ερώτημα αν τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο με μία νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα αύξησε τον κίνδυνο στα αρσενικά ποντίκια να αναπτύξουν όγκους στον εγκέφαλο και την καρδιά τους. Yπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα σημεία στη μελέτη και ήδη πολλοί ειδικοί καταρρίπτουν τα συμπεράσματά της.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του υπουργείου Υγείας, έναν φορέα που αξιολογεί τους πιθανούς κινδύνους των χημικών ουσιών. Οι ερευνητές έβαλαν ποντίκια να ζουν σε ειδικούς κλωβούς, έτσι ώστε να εκτίθενται σε διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας σαν αυτή που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα επί εννέα ώρες καθημερινά. Η έκθεσή τους ξεκίνησε προτού γεννηθούν και εξακολούθησε μέχρις ότου έκλεισαν τα δύο χρόνια.

Το 2% έως 3% των αρσενικών ποντικών που εκτέθηκε στην ακτινοβολία εμφάνισε κακοήθη γλοιώματα, ένα είδος καρκίνου του εγκεφάλου. Αυτά που δεν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία δεν έπαθαν καρκίνο. Επίσης το 5% έως 7% των αρσενικών ποντικών που εκτέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας εμφάνισε όγκους στην καρδιά. Οι συντάκτες της έκθεσης δέχθηκαν ότι τα νεοπλάσματα οφείλονταν στην έκθεση στην ακτινοβολία. Παραδόξως, τα θηλυκά ζώα δεν εμφάνισαν καρκινικούς όγκους ακριβώς όπως τα ζώα της ομάδας ελέγχου. Δεν είναι σαφές γιατί τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά στα δύο φύλα και πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν γι’ αυτό τον λόγο τη μελέτη.

Στο ερώτημα αν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τα αποτελέσματα της μελέτης και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αφειδώς τα κινητά μας, οι συντάκτες της μελέτης απαντούν όχι. Όπως αναφέρουν, με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ασύρματες επικοινωνίες, ακόμα και μία απειροελάχιστη αύξηση στην εμφάνιση καρκίνου ή άλλης νόσου εξαιτίας της έκθεσης στην ακτινοβολία, θα έχει τεράστιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Ο δρ Ντέιβιντ Κάρπεντερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Ολμπανι, επισημαίνει ότι η τελευταία έρευνα στηρίζει τις επιδημιολογικές έρευνες που δείχνουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος και ακουστικών νευρωμάτων, όγκων του ακουστικού πόρου. Η άποψη του δόκτορος Κάρπεντερ δεν είναι η επικρατούσα. Πολλές μελέτες επί του αντικειμένου έχουν ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών κινητών τηλεφώνων. Τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, του καρκίνου ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας. Επίσης, τα ποσοστά καρκίνου του εγκεφάλου στις ΗΠΑ παραμένουν σταθερά από το 1992 παρά την αλματώδη αύξηση χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

Πηγή: Καθημερινή