Προστασία α΄ κατοικίας – Τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο νόμο “Κατσέλη”

674

Σε συμφωνία για την προστασία της α’ κατοικίας κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η προστασία θα παρέχεται με δύο κριτήρια:

Το υπόλοιπο του δανείου, το οποίο θα πρέπει να είναι ως 130.000 ευρώ και την αντικειμενική αξία που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Η προστασία θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα δίνει τη δυνατότητα επιδότησης από την πλευρά του κράτους για δανειολήπτες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα κουρέματος, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, αν η αξία του ακινήτου είναι 80.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ, το ποσό που θα ρυθμίζεται θα είναι 96.000 ευρώ, ενώ 4.000 ευρώ θα μένουν στην άκρη και θα διαγράφονται, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετήσει κανονικά το ρυθμισμένο δάνειο. Όσον αφορά στο άπλωμα των δόσεων σε βάθος χρόνου, ο ορίζοντας θα φτάνει στην 25ετία αλλά με ηλικιακό κόφτη (πιθανόν στα 80 χρόνια). Το επιτόκιο εξυπηρέτησης των ρυθμισμένων δόσεων θα είναι το Euribor + 2%. Σήμερα, το Euribor (ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο) είναι αρνητικό (-0,1%). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, το νέο πλαίσιο προστασίας θα καλύψει περίπου το 80% των “κόκκινων” δανειοληπτών, δηλαδή τουλάχιστον 200.000 περιπτώσεις.

Μέχρι τέλος Φλεβάρη η νομοθέτηση

Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.