Προστατεύουν ή όχι οι υφασμάτινες μάσκες από τις μεταλλάξεις

    569

    Είναι κατάλληλες τελικά οι υφασμάτινες μάσκες να μας προστατέψουν από τον κορονοϊό ή όχι; Ποια τα συμπεράσματα που κατέληξαν οι ειδικοί.

    «Ναι» στις χειρουργικές μάσκες προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού λένε ευρωπαϊκές χώρες. Τελευταία η Αυστρία λέει ούτε υφασμάτινη, ούτε χειρουργική αλλά υποχρεωτική η μάσκα τύπου FFP2 (με φίλτρα αέρα), ενώ όσοι δεν φορούν τη συγκεκριμένη μάσκα, θα πληρώνουν πρόστιμο 25 ευρώ.

    Πριν από την Αυστρία, η Γερμανία κατέστησε υποχρεωτικό για τα άτομα που μπαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ να φορούν μάσκες ιατρικού τύπου: δηλαδή, είτε N95, την αντίστοιχη κινεζική ή ευρωπαϊκή KN95 ή FFP2, ή χειρουργική μάσκα. Είχαν προηγηθεί οι αυστηρότεροι κανονισμοί που επέβαλε η Βαυαρία, η οποία απαίτησε μάσκες αντίστοιχες των N95 στα καταστήματα και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

    Ο Μάρκος Σόντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι η απόφαση για χρήση ιατρικών μασκών ήταν «πολύ απλή». «Εάν ο κορονοϊός γίνει πιο επικίνδυνος, η μάσκα πρέπει να βελτιωθεί», είχε αναφέρει ο Σόντερ για να προσθέσει ότι πιστεύει πως είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας στις δημόσιες μεταφορές, στο λιανεμπόριο και τους εργασιακούς χώρους.

    Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η νέα μετάλλαξη που οδήγησε σε αυτή την «τεράστια αύξηση» στις λοιμώξεις στη Βρετανία και την Ιρλανδία είναι ο λόγος πίσω από τη θέσπιση των αυστηρότερων μέτρων για τις μάσκες.

    Στις χώρες που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών είχε προστεθεί την περασμένη βδομάδα και η Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να φορούν χειρουργικές μάσκες, επειδή προσφέρουν καλύτερη προστασία από τη μετάδοση κορονοϊού σε σχέση με τις υφασμάτινες, είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Η πρόταση που κάνω στον γαλλικό λαό είναι να μη χρησιμοποιείτε πλέον υφασμάτινες μάσκες», δήλωσε ο Βεράν στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.

    Διαφωνεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τις χειρουργικές μάσκες

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως φαίνεται πως δεν συμφωνεί. Οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος, είχε ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν προβλέπει να προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του.

    «Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.

    Σε προηγούμενες οδηγίες του, ο ΠΟΥ έχει συστήσει οι υφασμάτινες μάσκες να έχουν τριπλή στρώση, ενώ έχει εκτιμήσει την αποτελεσματικότητά τους μεταξύ 28-80% ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος και τις στρώσεις του.

    Πηγή: iPaidia.gr