Ψαλιδίζονται ξανά οι συντάξεις, λόγω ΕΚΑΣ και μείωσης μερισμάτων

1026

Ψαλιδισμένες θα είναι από σήμερα οι συντάξεις για 150.000 χαμηλοσυνταξιούχους με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και για 284.000 συνταξιούχους του δημοσίου με τη μείωση του μερίσματος. Στους λογαριασμούς δεν θα πιστωθούν σήμερα οι επικουρικές συντάξεις. Η καταβολή των επικουρικών στο εξής θα γίνεται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα -και όχι προκαταβολικά στα τέλη του προηγούμενου.

Την αλλαγή αποφάσισαν η διοίκηση του ΕΤΕΑ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε λόγω της προκαταβολής των συντάξεων και της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες στις αρχές του επόμενου μήνα. Σε ένα μήνα θα ακολουθήσει η περικοπή των επικουρικών για 250.000 δικαιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά και άνω.

Δυσάρεστη έκπληξη αναμένει 284.000 συνταξιούχους που θα λάβουν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Η πλειοψηφία των δικαιούχων θα δει μειωμένες τις αποδοχές από 66 έως 88 ευρώ το μήνα. Το Σεπτεμβριο θα είναι χειρότερα τα πράγματα, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, τα ποσά που καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Δραματικές μειώσεις είδαν ήδη και 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (μόνο οι 122.000 προέρχονται από το ΙΚΑ) με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.  Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μεικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιούνιος – Δεκέμβριος 2016.

Από τη σύνταξη του Αυγούστου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι μειωμένες επικουρικές για τους δικαιούχους με εισόδημα άνω των 1300 ευρώ το μήνα. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.