Σαντορίνη: Το νησί που δεν «ξεκουράζεται» ποτέ

1248

Το λεωφορείο που ανεβάζει τους τουρίστες στην πόλη όχι απλά είναι γεμάτο, αλλά έχει και αρκετούς όρθιους. Η κίνηση στον ανηφορικό δρόμο που συνδέει το λιμάνι με την πόλη, είναι μεγάλη καθώς προηγούνται του λεωφορείου μεγάλες φορτωμένες μπετονιέρες που «αγκομαχούν» να ανέβουν στο νησί, που γνωρίζει ανοικοδόμηση κάθε χρόνο.

Δεν βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, τον 15Αυγουστο, αλλά στις αρχές Μαρτίου, στον Αθηνιό, το λιμάνι της Σαντορίνης, μετά από ένα οκτάωρο ταξίδι από τον Πειραιά, σε ένα πλοίο όπου οι οικονομικές του θέσεις ήταν όλες γεμάτες.

«Όταν όλα τα άλλα νησιά «ξεκουράζονται» για αρκετούς μήνες από την καλοκαιρινή περίοδο, η Σαντορίνη δεν «κοιμάται», μας αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος του νησιού, που περιμένει με μια ταμπέλα στο χέρι, τους τουρίστες που έχουν κάνει κράτηση για να τους μεταφέρει στο ξενοδοχείο τους. «Ο τουρισμός πλέον στο νησί είναι σε δωδεκάμηνη βάση. Το τετράμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου δεν υπάρχει η νυχτερινή ζωή του καλοκαιριού, υπάρχουν όμως μπαρ και κέντρα διασκέδασης σε άλλα σημεία του νησιού. Ο μεγάλος αριθμός τουριστών από όλο τον κόσμο, κυρίως από την Ασία, κυκλοφορεί τα πρωινά στα σοκάκια της πόλης, που μετά την δύση του ηλίου σχεδόν ερημώνουν», προσθέτει.

Φθάνοντας στην πόλη διαπιστώνουμε ότι έχει δίκιο. Η ανεύρεση ξενοδοχείου δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, όπως περιμέναμε, λόγω της εποχής. Χρειάστηκε να περιηγηθούμε για μια ώρα περίπου στην πόλη των Φηρών, για να βρούμε ένα οικονομικό κατάλυμα.

Τα πολύβουα σοκάκια των Φηρών που στη διάρκεια του καλοκαιριού πλημμυρίζουν από κόσμο, είναι μετά τη δύση του ηλίου σχεδόν άδεια και σκοτεινά. Όχι όμως έρημα, καθώς συναντάς τεχνίτες που συνεχίζουν υπό το φως των λαμπών τις εργασίες ανακαίνισης των εκατοντάδων μαγαζιών, μπαρ, κέντρων εστίασης, ξενοδοχείων, αλλά και σπιτιών προς ενοικίαση. Η σεζόν αρχίζει σε λίγες ημέρες και όλα πρέπει να είναι έτοιμα.

Στα τέλη Μαρτίου καταφθάνει στο νησί η πρώτη «πλωτή πόλη».. Ξεκινούν τα κρουαζιερόπλοια που θα ανεβάζουν στο νησί χιλιάδες τουρίστες κάθε μέρα μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα!

Το ίδιο και στην Καλντέρα, οργασμός έργων. Παντού μπετονιέρες. Σπίτια ξεφυτρώνουν μέσα στους βράχους, σε σημεία που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Υπερπολυτελή, με πισίνες και τζακούζι έτοιμα να φιλοξενήσουν επισκέπτες από κάθε μεριά του κόσμου, που πέρυσι ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.

Το ίδιο σκηνικό παντού, σε όλο το νησί. Στις παραλίες, στον Περίβολο, στο Καμάρι, στην Περίσσα οι προετοιμασίες έχουν και εκεί ξεκινήσει, εάν και η τουριστική σεζόν αργεί ένα περίπου μήνα στα παράλια σε σχέση την πόλη των Φηρών και τα χωριουδάκια του νησιού.

Καθώς γυρνάμε το νησί, διαπιστώνουμε ότι οι εκτάσεις με αμπελώνες που πριν μερικές δεκαετίες κυριαρχούσαν στο νησί, έχουν μειωθεί αισθητά. Στο νησί υπάρχουν πια 15 οινοποιεία, γεγονός που έχει κρατήσει τα τελευταία χρόνια σταθερή την καλλιεργήσιμη έκταση.

Μας έρχονται στο νου οι επισημάνσεις που μας έχει κάνει ο Δήμαρχος του νησιού Νικόλαος-Αναστάσιος Ζώρζος: «Η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός. Έχουμε φτάσει όμως στο σημείο που αν δεν κάνουμε κάτι θα γυρίσει όλη αυτή η επιτυχία μπούμεραγκ. Η Σαντορίνη είναι ένα μικρό νησί μόλις 76 τ.χιλ. και το 2015 ήταν δομημένο κατά το 11%. Ποσοστό που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον νομό Αττικής και σίγουρα έχει αυξηθεί. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε ένα φρένο σε όλα αυτά. Να σταματήσουμε, να ανασυνταχθούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τη μοναδικότητά μας. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές. Είμαστε ένα νησί με προβλήματα αστικού τύπου: κυκλοφοριακό, μεγάλη αύξηση σε ζήτηση νερού και ενέργειας, προβλήματα στέγασης κοκ. Το όνειρο του για την Σαντορίνη; «Να συνεχίσει να είναι στην κορυφή της προτίμησης των τουριστών. Με τρόπο όμως τέτοιο που να μην καταστρέφεται, να μην καταστρατηγείται, να μην υποφέρει και υποφέρουμε και εμείς μαζί της».

Δύο μόνον στοιχεία δείχνουν ότι οι προβληματισμοί του Δημάρχου έχουν βάση: Το 1971 υπήρχαν στο νησί 3.375 κατοικίες και σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 14.000 Την ίδια στιγμή το 2013 οι απαιτήσεις για ενέργεια ανέρχονταν σε 32,5 MW και φέτος οι απαιτήσεις ξεπέρασαν τα 48 MW.

Η σύντομη, λιγότερη από 24 ώρες παραμονή μας στο νησί ολοκληρώνεται. Μια Σαντορίνη διαφορετική, πιο ήρεμη, που μπορεί όμως κανείς να απολαύσει μόνον από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τον Μάρτιο που το νησί κινείται με πιο χαλαρούς ρυθμού. Μια Σαντορίνη που βρίσκεται πλέον στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου εδώ και μια 15ετία τουλάχιστον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ