Σε δύο δόσεις και υπό όρους τα 10,3 δισ στην Ελλάδα – Ζητούν αλλαγές στα ψηφισμένα μέτρα

1046

Πράσινο φως για την εκταμίευση σε δύο υπο-δόσεις της δόσης των10,3 δισ., με τον όρο ότι θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων, έδωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης το Εurogroup.  Ωστόσο, το θέμα του χρέους προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανών και ΔΝΤ.

Μετά από συνεδρίαση έντεκα ωρών ,λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα,στο Eurogroup επήλθε συμφωνία υπό προϋποθέσεις.  Μόλις υπογράψουν και επισήμως οι υπουργοί Οικονομικών και δώσουν την έγκρισή τους τα κοινοβούλια, τότε στα ελληνικά ταμεία θα φτάσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου δόση ύψους 7,5 δισ. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα θα εκταμιευθούν μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε διορθώσεις στη νομοθεσία των κόκκινων δανείων, στο ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις. «Μόνο τότε θα εισηγηθούμε για εκταμίευση», είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρεγκλινγκ. Η δεύτερη δόση ύψους 2,8 δισ θα εκταμιευθεί αφού ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

Στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών αποφασίστηκε ένας οδικό χάρτη για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όσον αφορά στην συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, το Ταμείο μέσω του εκπροσώπου του Π. Τόμσεν εξέφρασε την πρόθεση να πάει στο συμβούλιό του στο τέλος του έτους για να εγκρίνει την συμμετοχή του ΔΝΤ  στο ελληνικό πρόγραμμα.  «Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα μέτρα τους επόμενους μήνες και πάνω σε αυτά θα αναθεωρήσουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» είπε ο κ. Τόμσεν. Και ενώ τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωζώνη δεν ήταν αρκετά για το ΔΝΤ ο κ. Τόμσεν μίλησε για συμβιβασμό, τονίζοντας πως η αρχική θέση του Ταμείου ήταν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να είναι εμπροσθοβαρή, αλλά τελικά συμφώνησαν πως τα βασικά μέτρα θα ληφθούν μετά την λήξη του προγράμματος το 2018.

Στην ανακοίνωση του Εurogroup διευκρινίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2038 και κάτω από το 20% από εκεί και πέρα και χωρίζει την ελάφρυνση του χρέους σε τρεις χρονικές περιόδους.

Πρώτον, την βραχυπρόθεσμη, που είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, δηλαδή τους επόμενους μήνες. Μερικά από τα μέτρα που προβλέπονται είναι η εξομάλυνση των αποπληρωμών στον EFSF στο πλαίσιο της τρέχουσας μέσης ωρίμανσης του χρέους. Αυτό σημαίνει αλλαγή των ημερομηνιών αποπληρωμής του χρέους, έτσι ώστε να μην συμπίπτουν χρονικά όλες μαζί και να δανειστεί ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εκμεταλλευόμενος τα τωρινά χαμηλά του επιτόκια να εκδώσει ομόλογα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον, την μεσοπρόθεσμη περίοδο όπου είναι η χρονική περίοδος μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Εδώ περιλαμβάνονται τα πιο σημαντικά μέτρα καθώς τοποθετούνται χρονικά και μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο προσχέδιο της δήλωσης αναφερόταν πως αν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα και μόνο αν υπάρχουν στο τέλος του προγράμματος χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους, τότε μερικές από τις λύσεις είναι να επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 8 δισ ευρώ.

Στα μακροπρόθεσμα μέτρα, που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, το προσχέδιο δήλωσης  αναφέρει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί τότε θα φτιαχτεί ένας αυτόματος μηχανισμός έτσι ώστε σε περίπτωση που ξεπεραστεί το όριο των χρηματοδοτικών αναγκών για το χρέος θα τίθεται σε αυτόματη εφαρμογή η αναμόρφωση του προφίλ του χρέους.