Σε κατάσταση «πολέμου» η Γαλλία – Μπλάκ άουτ με απεργίες και διαδηλώσεις

984

Πανεθνικές  κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία βρίσκονται σε εξέλιξη, ενάντια στη μεταρρύθμιση  για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. Συνολικά, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, περίπου 18.000 με 19.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Παρισιού, ενώ τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών αγγίζει τους 100.000.

Ένταση σημειώθηκε ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία στο Παρίσι στη διάρκεια των διαδηλώσεων.  Νεαροί διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς πετώντας κάδους και μπουκάλια, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Μετά την «παύση των εχθροπραξιών», μικρο-επεισόδια σημειώθηκαν εκ νέου με ρίψη καπνογόνων, ενώ ένας… ένθερμος διαδηλωτής αφαίρεσε όλα τα ρούχα του και πραγματοποιήσε γυμνή διαμαρτυρία μπροστά στους αστυνομικούς.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι σε διυλιστήρια με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν στο σκοτάδι πολλά νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τους τομείς των μεταφορών, τα λιμάνια και ακόμη και τη διανομή εφημερίδων, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος. Καθυστερήσεις και ματαιώσεις αναμένονται και στα δρομολόγια αεροπορικών εταιριών και του σιδηροδρόμου.

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου επαρκούν για τρεις μήνες, καθησυχάζει η κυβέρνηση , επιβεβαιώνοντας ότι χρειάστηκε να κινητοποιήσει τμήμα τους, ενώ το δίκτυο ηλεκτροδότησης επίσης καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Αν και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές να σημειωθεί μπλακ άουτ.

Στις κινητοποιήσεις προστέθηκαν και αυτές των εργαζομένων στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.