Γράφει η Μιράντα Παπαδοπούλου
Στους γείτονες μας τους Iταλούς υπάρχουν πράγματα που λατρεύω και πράγματα που μισώ. Είναι λίγο πολύ αυτά που αγαπάει και μισεί ο πολύς κόσμος. Μου αρέσει η Ιταλία και οι περισσότερες πόλεις τους, η πίτσα και η μακαρονάδα τους και πάνω απ’ όλα το στυλ τους. Μας κουράζει απίστευτα η οχλαγωγία τους που νομίζουν ότι σε μια ταβέρνα πρέπει να ακούγονται μόνο αυτοί, μας ενοχλεί η -σε τεράστιο βαθμό- έλλειψη άλλης ξένης γλώσσας πλην της ιταλικής, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και τα τελευταία χρόνια μας κουράζει και το ποδόσφαιρό τους. Εγώ όμως έχω κάτι που λατρεύω. Είναι o τρόπος που κουνάνε τα χέρια όταν μιλάνε και ειδικά μια συγκεκριμένη χειρονομία. Είναι αυτή που ενώνουν τα δάχτυλα, όπως όταν κάνουμε τον σταυρό μας και ανεβοκατεβάζουμε το χέρι. Δυο χέρια και γρήγορο ανεβοκατέβασμα δείχνει αγανάκτηση. Ένα χέρι και αργό ανεβοκατέβασμα με συχνό κλείσιμο των ματιών δείχνει απόλαυση. Θα παρακαλούσα να έβλεπα το δεύτερο όταν θα γευόταν κάποιος το σεμιφρέντο.
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
120 γρ. γάλα
100 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγού
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
60 γρ. χυμό λεμονιού
100 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από 2 λεμόνια
3 κρόκους αυγού
250 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Εκτέλεση
Κόβουμε σε κομματάκια την κουβερτούρα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα χωρίς όμως να το βράσουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα στο μίγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
Όλο μαζί το μίγμα το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρά η κρέμα. Δεν την αφήνουμε να βράσει γιατί θα “κόψει”.
Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα στο μπολ με τα κομμάτια κουβερτούρας.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια της κουβερτούρας και να κατέβει η θερμοκρασία της κρέμας.
Ενσωματώνουμε την κρέμα σαντιγί ανακατεύοντας απαλά και αδειάζουμε το μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα μέχρι τη μέση. (καλό είναι να καλύψουμε την βάση και τα τοιχώματα της φόρμας με διαφανή μεμβράνη για να μπορούμε να ξεφορμάρουμε το semifreddo πιο εύκολα.)
Βάζουμε την φόρμα στην κατάψυξη για 2 ώρες τουλάχιστον.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά λίγο πριν βράσει (85 βαθμούς) και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ενσωματώνουμε την κρέμα σαντιγί ανακατεύοντας απαλά.
Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού πάνω στην κρέμα σοκολάτας.
Τοποθετούμε την φόρμα ξανά στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.
Καλή Επιτυχία!