Σενάρια πρόωρων εκλογών – Σε τεντωμένο σκοινί η διαπραγμάτευση

962

Σενάρια πρόωρων εκλογών επανέρχονται στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες, μετά την επιλογή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να συντηρήσει το πολεμικό κλίμα έναντι του ΔΝΤ , την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί.Τη σεναριολογία αυτή ενισχύουν και οι «χαμηλές πτήσεις» του κυβερνώντος κόμματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στο ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες βράδυ στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,με φόντο τη διαρροή των διαλόγων ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Απαντώντας στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,  είπε: «είναι πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση». Και συμπλήρωσε: «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου» ,κάνοντας λόγο για τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση και υπογράμμισε ότι αμέσως μετά θα γίνει η συζήτηση για το χρέος. Κατέστησε παράλληλα σαφές ότι η Αθήνα θα τηρήσει μεν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του Μνημονίου, όμως δεν πρόκειται να υποχωρήσει «ούτε χιλιοστό» απέναντι σε όσους ενοχλούνται,όπως είπε, από τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα αντικατάστασης του ΔΝΤ λέγοντας ότι «Οι περισσότεροι εντός και εκτός της χώρας μιλούν ανοικτά για την ανάγκη να βρεθεί λύση, ή να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό».

Mπάιντεν προς Αθήνα: το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος της λύσης Στην ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, συμφώνησαν Μπάιντεν και Τσίπρας κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα οι ευρωπαίοι εταίροι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Σε ερώτηση για την παρουσία του ΔΝΤ κατέστησε σαφές πως πρέπει να παραμείνει το Ταμείο στο νέο  πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επικοινωνεί συνεχώς με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ  για την επίτευξη αυτής της επιδίωξης.

Σε τεντωμένο σκοινί η διαπραγμάτευση

Βαρύ κλίμα καχυποψίας κυριαρχεί στις σχέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών, στον απόηχο της διαρροής του διαλόγου Τόμσεν Βελκουλέσκου. Η χθεσινή πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών ήταν η συντομότερη σε διάρκεια, μόλις ενενήντα λεπτά, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαβεβαιώνει ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα των διαρροών που δημοσιοποιήθηκαν από τα WikiLeaks.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει στο κουαρτέτο βελτιωτικές προτάσεις για τους έμμεσους φόρους και τις περικοπές δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλλει και νέα πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια και τη δυνατότητα πώλησής τους σε ιδιωτικά funds.

H σημερινή μέρα είναι κενή συναντήσεων με τους θεσμούς, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες εσωτερικές διαβουλεύσεις,ενώ το επόμενο ραντεβού προγραμματίζεται για αύριο Τετάρτη.