Σοκ στη Βρετανία! Πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν γυναίκα βουλευτή

730

Επτά ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit, άγνωστος πυροβόλησε και μαχαίρωσε μια γυναίκα βουλευτή των Εργατικών , κοντά στο Λιντς της Μεγάλης Βρετανίας. Η βουλευτής Τζο Κοξ δέχθηκε επίθεση κοντά στην τοπική βιβλιοθήκη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Βρετανικά ΜΜΕ ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της υπερασπιζόμενη την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης φώναζε: «Πρώτα η Βρετανία». Μετά το περιστατικό αυτό ανακοινώθηκε ότι διακόπτονται οι καμπάνιες υπέρ και κατά του Brexit. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συλληφθεί ένας 52χρονος άνδρας, ενώ άλλος ένας πάνω από 40 ετών τραυματίσθηκε επίσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η κατάσταση της υγείας της Τζο Κοξ είναι κρίσιμη. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι το όπλο έμοιαζε αυτοσχέδιο και ότι ο δράστης και η βουλευτής άρχισαν να παλεύουν μεταξύ τους ενώ ένας άλλος άνδρας προσέτρεξε σε βοήθεια της Τζο Κόξ και δέχθηκε μαχαιριά. Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε περιγράφοντας την σκηνή: «Ο δράστης πισωπάτησε και την πυροβόλησε δυο φορές». Είπε ακόμα ότι όλο το περιστατικό κράτησε 15 με 20 λεπτά.

Την κλωτσούσε και την τραβούσε από τα μαλλιά. Ένας από  κοντινό μαγαζί προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά τότε ο δράστης έβγαλε το όπλο του. Ήταν ακόμα όρθια όταν την πυροβόλησε».

Η Τζο Κοξ, ηλικίας 41 ετών, εξελέγη το 2015. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν επικεφαλής της Oxfam και υπέρμαχος της ανάμειξης της Βρετανίας στην Συρία. Είναι μητέρα δυο παιδιών.

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία “Stronger In”, που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. “Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της” ανέφερε στο Twitter.
Την ίδια απόφαση, να σταματήσει δηλαδή για σήμερα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, έλαβε και η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.