Στα όρια της απελπισίας οι συνταξιούχοι – Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ

960

Αυξάνεται ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ.Οι τέσσερις στους δέκα δικαιούχους του ΕΚΑΣ χάνουν οριστικά το επίδομα από σήμερα, καθώς σε εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπονται από το 3ο μνημόνιο αρχίζει η σταδιακή κατάργησή του.

Από το σύνολο των 375.000 δικαιούχων του ΕΚΑΣ αυτοί που θα το χάσουν σε πρώτη φάση ανέρχονται σε 145.000, ενώ οι υπόλοιποι 230.000 θα δουν στο ΕΚΑΣ που θα λάβουν μειωμένο από 30 ευρώ έως και 230 ευρώ, εξαιτίας της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησής του.

Οι συνταξιούχοι που χάνουν οριστικά το ΕΚΑΣ με την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου είναι:

  • Όσοι λαμβάνουν μηνιαία ποσά από κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 664 ευρώ.
  • Όσοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από 706 ευρώ έπαιρναν μέχρι τον προηγούμενο μήνα ΕΚΑΣ 30 ευρώ. Αυτή η κατηγορία λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων θα χάσει οριστικά το ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, προβλέπονται και τσουχτερά πρόστιμα σε όσους συνταξιούχους υποβάλλουν δηλώσεις με ψευδή στοιχεία για να πάρουν το ΕΚΑΣ. Σε περίπτωση υποβολής με δόλο ανακριβούς δήλωσης εκ μέρους του συνταξιούχου είτε για το φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, καθώς και σε περίπτωση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του επιδόματος παρακρατούνται στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης σε έξι μηνιαίες δόσεις

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα γίνει και η καταβολή των επικουρικών συντάξεων σε 1,6 εκατ. δικαιούχους. Το συνολικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 260-270 εκατ. ευρώ και για να το σκοπό αυτό η διοίκηση του ταμείου άντλησε 60 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό του Κοινού Κεφαλαίου του ΕΤΕΑ.