Στην Χαλκίδα οι λουκουμάδες είναι …αλλιώς!Μέρος 2ο

2493

Γράφει η Λέγκω Μιχαλοπούλου

Την προηγούμενη φορά σας έγραψα για τους αλλιώτικους  λουκουμάδες που δοκίμασα όταν βρέθηκα στην Χαλκίδα. Μετά από αυτή την γευστική εμπειρία  ήταν αυτονόητο ότι θα επιδίωκα να συναντήσω τον… «ιθύνοντα νου» πίσω από την πρωτότυπη ιδέα και να σας τον παρουσιάσω! Γι αυτό και την επόμενη μέρα έδωσα ραντεβού για να πιω καφέ με την Ελένη Γερμανού, την ψυχή και το μυαλό πίσω από το μαγαζί « Φά τους όλους!». Και όπως το περίμενα εξ’αρχής, η συνάντησή μας ήταν άκρως ενδιαφέρουσα…

Ευθυτενής, χαμογελαστή και ξεχειλίζοντας από θετική ενέργεια, η Ελένη ξεκίνησε να μου λέει την ιστορία της…

« Δουλεύω από μικρούλα, από 13 ετών, και πάντα ήταν στον χώρο της εστίασης. Ξεκίνησα σε φούρνο μετά το σχολείο και αργότερα ως ενήλικη σε μαγαζιά ταχυφαγεία (κρεπερί, σάντουιτς κ.λ.π. ). Τα ωράρια ήταν πολύ σκληρά, καθημερινή δουλειά 12 και 14 ώρες… Μια μέρα σε ένα από τα μαγαζιά που δούλευα είδα μια παλιά λουκουμαδομηχανή που την είχαν για πέταμα. Ρώτησα αν μπορούσα να την πάρω εγώ και ενάμιση χρόνο μετά ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά το όνειρό μου…».

Η Ελένη μαθαίνει να φτιάχνει τους κλασσικούς λουκουμάδες αλλά δεν μένει εκεί. Ξέρει ότι για να πετύχει, πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό κι έτσι ξεκινά να δουλεύει στο μυαλό της πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων με βάση τους λουκουμάδες θέλοντας όχι μόνο να εξελίξει την κλασική τους  μορφή αλλά να τους μετατρέψει τους από ένα κατ’εξοχήν επιδόρπιο, σε ένα κανονικό φαγητό!

Ξεκινάει το 2010 ανοίγοντας ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο της Χαλκίδας, και ένα χρόνο μετά ανοίγει κι άλλο ένα στην Σκιάθο. Οι λουκουμάδες της κάνουν τρομερή εντύπωση στους ντόπιους αλλά και στους τουρίστες (ειδικά στους «σκαφάτους» επισκέπτες του νησιού) που εκπλήσσονται από αυτές τις πρωτόγνωρες παραλλαγές!  Παράλληλα και ακούραστα εξελίσσει όλο και περισσότερο τις τεχνικές και τις ιδέες της. Οι λουκουμάδες της κάνουν θραύση και «αναγκάζεται» να δημιουργήσει κι άλλο σημείο πώλησης σε παραλία της Χαλκίδας. Κι εκεί η επιτυχία είναι μεγάλη. Η ίδια όμως έρχεται κάποια στιγμή που συνειδητοποιεί ότι σε λίγο θα πάθει…σοβαρή υπερκόπωση!

«Από το 2014 είμαι μόνο σε αυτό το μαγαζί στο κέντρο της Χαλκίδας. Ήρθε κάποια στιγμή που έπρεπε να διαλέξω αν θέλω να έχω μια ενεξέλεγκτη επαγγελματική εκτόξευση ή μια ισορροπημένη ζωή με ικανοποιητικό ελεύθερο χρόνο. Και διάλεξα το δεύτερο… Ξεκινούμε την προετοιμασία στο μαγαζί από τις 4 το μεσημέρι και δουλεύουμε μέχρι αργά το βράδυ. Εξυπηρετούμε τον κόσμο εδώ στο κέντρο της Χαλκίδας αλλά στέλνουμε και delivery στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά περιττό να σου πω, ότι μας έχουν μάθει και έρχονται κι απ’ την Αθήνα! Συνδυάζουν μια βόλτα στην πόλη και φεύγοντας παίρνουν μαζί τους λουκουμάδες για τους ίδιους και για φίλους τους!».

Η επιτυχία των λουκουμάδων της Ελένης κάποια στιγμή ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Ένα ζευγάρι Αιγυπτίων επιχειρηματιών, δοκίμασαν τις γεύσεις της και το αποτέλεσμα ήταν να την καλέσουν στο Κάϊρο και από κει στην Αλεξάνδρεια, σε ένα τεράστιο εμπορικό πολυχώρο που ονομάζεται Hacienda Bay για να εκπαιδεύσει τους ντόπιους. Της ζήτησαν μάλιστα να συνεργαστούν προχωρώντας σε μορφή Franchise συνεργασίας αλλά τα σχέδια της Ελένης είναι άλλα…

« Όπως σου είπα εκτός από την επαγγελματική μου επιτυχία – για την οποία φυσικά είμαι πολύ χαρούμενη- θέλω να στην ζωή μου να αισθάνομαι την  αρμονία και να έχω αυτό που αποκαλούμε πολύ συχνά «ποιότητα ζωής». Να απολαμβάνω την κάθε μέρα μου και να εκπληρώνω παράλληλα κάποιες προσωπικές μου ανάγκες όπως για παράδειγμα όμορφα ταξίδια στον κόσμο που σου προσφέρουν γνώση και συγκινήσεις. Είναι πολύ εύκολο να σε καταπιεί η δουλειά και αυτό δεν το θέλω με τίποτα…».

Όπως μου εξηγεί η Ελένη στόχος της είναι η δημιουργία μιας παραγωγικής μονάδας και γι αυτό τον σκοπό εξετάζει ήδη τα προαπαιτούμενα. Όπως έχει συλλάβει την ιδέα στο μυαλό της, στην μονάδα αυτή θα δημιουργούνται branded γεύσεις λουκουμάδων, οι οποίοι θα τυποποιούνται, θα φέρουν ημερομηνία λήξης (δηλ. θα είναι χωρίς συντηρητικά) και στην συσκευασία τους θα προσφέρουν μαζί με τα υλικά, και τις οδηγίες για την δημιουργία της εκάστοτε συνταγής. Μέσω διανομής θα μπορεί κάποιος να τα βρει σε επιλεγμένα Super Markets αλλά και σε άλλα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και γιατί όχι, ακόμα και στο εξωτερικό.

«Δεν με τρομάζει η σημερινή κρίση… Παλεύω με τα υπαρκτά δεδομένα της οικονομίας και με τις γνωστές δυσκολίες της ελληνικής γραφειοκρατίας. Έτσι είναι τώρα η κατάσταση και μέσα σε αυτό το κλίμα θα πρέπει κινηθώ. Ούτως ή άλλως βαθιά μέσα μου πάντα πίστευα ότι ένα προσεγμένο προϊόν πάντα απορροφά τις όποιες δυσκολίες και στο τέλος πετυχαίνει. Γι αυτό  λοιπόν εμένα με ενδιαφέρει να δημιουργήσω ένα εξαιρετικό προϊόν που να επεκταθεί στις αγορές και να γίνει γνωστό όχι μόνο για την ωραία και ξεχωριστή του γεύση αλλά και για την ποιότητά του. Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι τηρούμε κάποιους κανόνες ήδη από την αρχή που ξεκινήσαμε. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω ότι δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε πράγματα όπως η μη χρήση ζωϊκών λιπών, η εξαιρετική ποιότητα αποκλειστικά ελληνικού λαδιού και μελιού από παραγωγούς που εμπιστευόμαστε την δουλειά τους καθώς και ότι γίνεται προσεκτική ανακύκλωση όλων των υλικών. Για παράδειγμα δεν πετάμε το λάδι που χρησιμοποιούμε, το δίνουμε σε εταιρεία ανακύκλωσης και παίρνουμε πίσω χαρτική ύλη».

Με την Ελένη μπορώ να συζητάω ώρες και ώρες… Συζητάμε εκτός απ’την δουλειά της για την πόλη της την Χαλκίδα, που την αγάπα και που δεν σκέφτεται επ’ουδενί να την εγκαταλείψει, για την ανάγκη περισσότερων πολιτιστικών αφορμών στην καθημερινότητά της, για την αγωγή και την παιδεία του σημερινού Έλληνα και για άλλα πολλά που με κάνουν να συνειδητοποιώ ότι το να βλέπεις έναν τόσο δραστήριο και αισιόδοξο νέο άνθρωπο να ζει και να επιχειρεί στην Ελλάδα του 2018 ( και ειδικά στην περιφέρεια) αυτό μόνο χαρά μπορεί να σε γεμίσει.

Για το τέλος την ρωτάω τι είναι αυτό που της δίνει την μεγαλύτερη χαρά μέσα από την δουλειά της.

« Αααα! Πολλά! Αλλά θα σου αναφέρω δύο πράγματα: Μια φορά μας πήρε τηλέφωνο ένας πελάτης και μας είπε ότι η τυφλή γιαγιά του ετών 92, του είπε ότι δεν έχει ξαναφάει πιο γευστικούς λουκουμάδες στην ζωή της!

Επίσης όταν μας καλούν στο τηλέφωνο για παραγγελία και απαντάμε: «Φα τους όλους, παρακαλώ;», κάποιοι πελάτες μας λένε:

« Ναι! Θα τους φάω όλους!!!».

Ε, αυτό που νιώθω εκείνη την στιγμή είναι ένα συναίσθημα χαράς και πληρότητας που με απογειώνει… Και μόνο γι αυτό, πιστεύω ότι αξίζει να κάνω αυτό που κάνω…».

Λουκουμάδες «Φα τους όλους»

Αγγελή Γιοβού 3, Χαλκίδα.

Τηλ. 2221-400481, 6987 175259

Facebook: Loukoumades Fatous Olous