Τα … αποκαλυπτήρια της φορο-καταιγίδας

984

 

Αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους πιστωτές της χώρας.

Οπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της Κομισιόν, η εξοικονόμηση θα προέλθει 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος, καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία Ι.Χ., στους φόρους κατανάλωσης (κυρίως στα προϊόντα ενέργειας), στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στα ακόλουθα:

Αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο.

Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%.

Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.

Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

Στην έκθεση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση καθώς και στη χρήση Διαδικτύου. Επιπλέον, θα επιβληθεί τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές και στη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, η συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης στο Δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έως και το 2018, καθώς και το «πάγωμα» των προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια. Από τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα , η κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία αυτόματου συστήματος περικοπής δαπανών, καθώς και την περαιτέρω περιστολή των φοροαπαλλαγών, που έχουν απομείνει. Οι 716 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, θα καταργηθούν είτε θα αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις σε κατηγορίες φορολογουμένων που τις  έχουν ανάγκη.