Τα πυρηνικά του Βελγίου στόχευαν οι τρομοκράτες των Βρυξελλών

1033

 

Σοκάρουν οι νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως, οτι οι τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες ήθελαν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο, την ώρα που παραμένει η σύγχιση για την ταυτότητα των δραστών και εντείνονται οι επικρίσεις περί ολιγωρίας των βελγικών αρχών.

Οπως αποκαλύπτει η βελγική ιστοσελίδα DH, οι τρομοκράτες αναγκάστηκαν να δράσουν πιο γρήγορα γιατί είχαν αντιληφθεί ότι έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ. Στην πραγματικότητα τα σχέδιά τους ήταν να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου. Κατά τις έρευνες των αρχών βρέθηκε βίντεο στο οποίο οι τρομοκράτες κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών.

Επικρίσεις για ολιγωρία των βελγικών αρχών

Δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz  υποστηρίζει ότι οι αρχές της χώρας καθώς και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι θα γίνουν στο άμεσο μέλλον κάποιες ενέργειες είτε στο αεροδρόμιο είτε στο μετρό . Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες,οι αρχές της χώρας δεν έδωσαν την απαραίτητη βαρύτητα στις πληροφορίες που είχαν και αδιαφόρησαν απέναντι στην έγκαιρη και λεπτομερή ενημέρωση που είχαν.

Δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα της βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εγείρουν  και οι πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες των Βρυξελλών ήταν ήδη υπό παρακολούθηση ως ύποπτοι για νέο ενδεχόμενο χτύπημα. Οι αδελφοί Μπακράουι είχαν νοικιάσει τη γιάφκα στην οποία ανευρέθησαν, ήδη από την Τρίτη, υλικά παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, μια σημαία του ISIS, αλλά και η βαλίτσα που περιείχε την πιο ισχυρή από τις βόμβες που προορίζονταν για το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ. Εικάζεται ότι το πιο φονικό από τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι τρομοκράτες, αφέθηκε πίσω στο διαμέρισμα, διότι, κατά λάθος, το γραφείο ταξί το οποίο είχαν καλέσει, έστειλε ένα κανονικό αυτοκίνητο αντί για μίνι-βαν. Στο διαμέρισμα της συνοικίας Μόλενμπεκ φαίνεται ότι είχε διαμείνει και ο τελευταίος επιζών από τους βομβιστές του Παρισιού, ο Σαλάχ Αμπντελσλάμ, ο οποίος συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία τέσσερις ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Σύγχιση για τον Ναζίμ Λαχραουί  Ο τζιχαντιστής που θεωρείται ότι κατασκεύασε τις βόμβες που αιματοκύλισαν το Παρίσι ήταν, βάσει ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, ένας εκ των δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σε μία ακόμη ένδειξη ότι πίσω από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και της 22ας Μαρτίου κρύβεται ο ίδιος πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους. Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσκείμενοι στις έρευνες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, ανέφεραν πως επαληθεύτηκε μέσω DNA ότι ο καταζητούμενος Ναζίμ Λαχραουί ήταν ο δεύτερος καμικάζι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Οι αξιωματούχοι, τη μαρτυρία των οποίων επικαλείται το πρακτορείο, ανέφεραν πως η ταυτοποίηση έγινε μετά τη λήξη δείγματος DNA από τα υπολείμματα που βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Πληροφορίες ότι ο Ναζίμ Λαχραουί είναι ο δεύτερος καμικάζι του αεροδρομίου μετέδωσαν και βελγικά μέσα ενημέρωσης- χωρίς να έχει υπάρξει επιβεβαίωση- περιλαμβανομένης της εφημερίδας De Standard που επικαλείται ανώνυμη πηγή. Τις προηγούμενες ώρες είχε υπάρξει σύγχυση σχετικά με αναφορές βελγικών μέσων ενημέρωσης -που διαψεύστηκαν από την εισαγγελία- ότι ο άνδρας με τα λευκά στο αεροδρόμιο που καταζητείται είναι ο Ναζίμ Λαχραουί και συνελήφθη.

Οι βελγικές αρχές αναζητούσαν τον Λαχραουί από την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτο συνεργό του Σαλά Αμπντεσλάμ, υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τρομοκράτη στην Ευρώπη λόγω της ανάμειξής του στις επιθέσεις του Παρισιού, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή. Ο Λαχραουί θεωρείται ότι είχε κατασκευάσει τα γιλέκα των καμικάζι στις επιθέσεις του Παρισιού, είπε ο Γάλλος αξιωματούχος στο AP επισημαίνοντας ότι το DNA του συγκεκριμένου προσώπου βρέθηκε σε όλα τα γιλέκα, καθώς και σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες όπου κατασκευάστηκαν. Οι δράστες των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες ήταν συνολικά τέσσερις, από τους οποίους ζει και διαφεύγει ο ένας. Η βελγική εισαγγελία έχει επιβεβαιώσει πως μεταξύ των δραστών των επιθέσεων βρίσκονταν δύο αδέλφια, ο Ιμπραήμ και ο Χαλίντ ελ Μπακραουί. Ο πρώτος ήταν στο αεροδρόμιο, ο δεύτερος στο μετρό. Παραμένει καταζητούμενος ένας δράστης, ο άνδρας με τα λευκά στα πλάνα από το αεροδρόμιο. Στην ενημέρωση που είχε κάνει το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βέλγος γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί το δεύτερος καμικάζι -τον οποίο ορισμένα μέσα και οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Associated Press εμφανίζουν ως τον Ναζίμ Λαχραουί. Στο διαμέρισμα στο Σάερμπεκ που είχε γίνει η έφοδος τα ξημερώματα της Τετάρτης βρέθηκε επίσης «διαθήκη» που είχε συντάξει ο Ιμπραήμ Μπακραουί. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν επίσης 15 κιλά εκρηκτικών TAPT. Η έρευνα έφτασε στο διαμέρισμα χάρη στη μαρτυρία του οδηγού ταξί που είχε μεταφέρει τους δράστες στο αεροδρόμιο. Στην κοντινή περιοχή βρέθηκε επίσης η «διαθήκη» του Ιμπραήμ, ένα ηχητικό αρχείο σε υπολογιστή. Στο ηχητικό αρχείο ο Ιμπραήμ ελ Μπακραουί λέει ότι «βιάζεται» και «δεν ξέρει τι να κάνει» επειδή «δεν θέλει να καταλήξει σε ένα κελί όπως εκείνος». Ο «εκείνος» θεωρείται ότι είναι ο Αμπντεσλάμ, ο καταζητούμενος για το Παρίσι που συνελήφθη προ ημερών στο Βέλγιο.

Διαψεύδει το Βέλγιο τους ισχυρισμούς Ερντογάν

Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον έναν από τους υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στα σύνορα με τη Συρία και τον είχαν απελάσει στο Βέλγιο, όμως οι βελγικές αρχές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας και τον άφησαν ελεύθερο.  «Τότε δεν είχαμε καμια πληροφορία για τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς, μιλώντας στον βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT. Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές-καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.