Τα «βότανα»… οι φυσικοί “εξολοθρευτές” των μικροβίων & της γρίπης!

1720

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax

 


 

  • Αιθέρια έλαια

Από τα συμπτώματα της γρίπης μπορείτε να ανακουφιστείτε και με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων. Οι μέθοδοι αρωματοθεραπείας που προτείνονται είναι τα ροφήματα, οι γαργάρες, οι κομπρέσες, οι εισπνοές με ατμό και το μασάζ.


Η χρήση τους


 

  • Ευκάλυπτος

%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%82-600x330


Ισχυρό αντιμικροβιακό, αντιβιοτικό και αντιπυρετικό. Βοηθά στον πονόλαιμο, ενώ οι εισπνοές ατμών… καταπραΰνουν το άσθμα & τις οξείες – χρόνιες βρογχίτιδες.


 

 

  • Δεντρολίβανο

%ce%b4%ce%b5%ce%bd%cf%84

Αντιμικροβιακό, αντιπυρετικό –  αντιμετωπίζει… τις βρογχίτιδες.


 

 

  • Λεμόνι

4-lemoniaΙδανικό για το άσθμα & την καταρροή.


 

 

  • Τζίντζερ

         tzintzer-piperoriza                                                                                                                                  Αντιπυρετικό – απαλύνει τον βήχα, βοηθά στην αναπνευστική συμφόρηση, σταματα τη ναυτία, ενώ ανακουφίζει & από τους πόνους στις αρθρώσεις.


 

 

  • Λεβάντα

rosemaryΗρεμιστική, αντιπυρετική,  διώχνει… τους πονοκεφάλους.


 

  • Μέντα

dreamstimeextralarge_52376962-750x400

(Παν) Ισχυρό αντιβακτηριδιακό, αντιπυρετικό & αποτοξινωτικό (Μιλώντας εκ πέιρας…κάνει θαύματα στην κυριολεξια)


 

  • Πεύκο

xmas-pine-tree

Συμβάλλει…στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.


 

 

  • Ματζουράνα

 

enallaktikidrasi-mantzourana-majorana-origanumΗρεμεί τον βήχα και καταπραύνει απο τον πονόλαιμο.


 

  • Περγαμόντο

bergamot

Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.


 


 

 

  • Φυσικά σκευάσματα

 

jamu-godog-ramuan-herbal-khas-jogja


 

 

Για τον πονόλαιμο


Γαργάρες: 1/2 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι κονιάκ, 3 σταγόνες λεμόνι, 3 σταγόνες περγαμόντο. Διαλύουμε τις σταγόνες από τα δύο αιθέρια έλαια στο κονιάκ και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο ποτήρι με το νερό. Σε περίπτωση που δεν έχουμε λεμόνι και περγαμόντο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεβάντα με ευκάλυπτο ή λεμόνι με μέντα.

Μασάζ (τοπικά στα ημεία όπου εμφανίζουμε πόνο): 1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο, 2 σταγόνες περγαμόντο, 1 σταγόνα λεμόνι.

Ρόφημα: Βράζουμε σε νερό τη ρίζα του τζίντζερ. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τον χυμό από ένα λεμόνι και προσθέτουμε μία κουταλιά μέλι.


 

 

Για τον πυρετό


Επιθέματα: 1/2 κιλό νερό κρύο, 1 κουταλάκι κονιάκ, 3 σταγόνες ευκάλυπτο, 4 σταγόνες λεμόνι. Διαλύουμε στο κονιάκ τις σταγόνες από τα δύο αιθέρια έλαια και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο νερό. Παίρνουμε πετσέτες, τις βρέχουμε με το διάλυμα και τις τοποθετούμε στο μέτωπό μας.


 

 

Για τον βήχα


Ρόφημα: Βράζουμε σε νερό μαντζουράνα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε είτε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού (διαλυμένες σε 1 κουταλάκι κονιάκ) είτε στύβουμε φυσικό χυμό από ένα λεμόνι.


 

Για τους πόνους σώματος (για ολιστικό μασάζ)


1η συνταγή: 30 ml αμυγδαλέλαιο, 5 σταγόνες ευκάλυπτο, 5 σταγόνες μέντα, 4 σταγόνες λεβάντα, 4 σταγόνες tea tree.

2η συνταγή: 30 ml σταφυλοκουκουτσέλαιο, 5 σταγόνες μέντα, 5 σταγόνες δεντρολίβανο, 4 σταγόνες λεβάντα, 4 σταγόνες τζίντζερ.


 

 

Για το συνάχι


Οι εισπνοές στον αρωματικό λύχνο είναι πολύ αποτελεσματικές για την αποσυμφόρηση του αναπνευστικού. Αν δεν έχουμε τον λύχνο, μπορούμε να το κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή να βράσουμε νερό σε ένα μπολ και αφού πάρει βράση να προσθέσουμε αιθέρια έλαια (3 σταγόνες δεντρολίβανο και 3 σταγόνες βασιλικό ή 3 σταγόνες μέντα και 4 σταγόνες πεύκο). Στη συνέχεια, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αμέσως μετά τοποθετούμε μια πετσέτα στο κεφάλι μας και κάνουμε εισπνοές, ενώ τα αιθέρια έλαια θα εξατμίζονται.


 

 


Τι πρέπει να προσέξουμε…!


 

aromatherapy_h_633_4511


 

Η χρήση αιθέριων ελαίωνευκαλύπτου & μέντας – πρέπει να αποφευχθεί από όσους κάνουν… ομοιοπαθητική.


 

  • Οι καρκινοπαθείς και οι έγκυοι – (δεν) πρέπει – να χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια.
  • Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα αιθέρια έλαια λειτουργούν και… ως φάρμακα και για τον λόγο αυτό πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε… λίγες σταγόνες. Οι μεγάλες δόσεις μπορεί – να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Η πιο γνωστή δοσολογία είναι 5 ml αλκοόλη προς 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου.

 

Προσοχή!



Όλα αυτά ισχύουν για υγιείς ενηλίκους. Όταν πρόκειται για παιδιά, πριν κάνετε οτιδήποτε, ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας.


 

 

  • Απλά γιατροσόφια

 


αλατόνεροείναι ιδανικό για το μπούκωμα της μύτης. Είναι βλεννολυτικό και αντισηπτικό… και έτσι όχι μόνο ελευθερώνει τη μύτη μας από τη συμφόρηση, αλλά βοηθά ώστε να ξεφορτωθούμε… τα μικρόβια.


INFOs

Σε χλιαρό νερό, διαλύστε μισή κουταλιά αλάτι. Μόλις κρυώσει, θα ρίχνετε 3-4 σταγόνες αλατόνερο σε κάθε ρουθούνι, χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία αποστειρωμένη σύριγγα.


το χλιαρό μπάνιο είναι… το καλύτερο αντιπυρετικό. Κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Φροντίστε το νερό να είναι το πολύ στους 37° C και το λιγότερο στους 28° C.


 

Με τις υγείες σας…!