Τεράστιο κύκλωμα εμπορίας όπλων με συμμετοχή αστυνομικών

1234

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση στην οποία συμμετείχαν και Ειδικοί Φρουροί εξαρθρώθηκε σε τεράστια αστυνομική επιχείρηση. Κατασχέθηκαν δεκάδες όπλα και χιλιάδες φυσίγγια.

Η εγκληματική οργάνωση, συστηματικά από το 2007, εισήγαγε, διακινούσε και εμπορευόταν όπλα και πυρομαχικά. Τα μέλη της, αφού προμηθεύονταν μη λειτουργικά όπλα- πολλά από αυτά από την Αυστρία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ- τα μετέτρεπαν σε ενεργά και τα πουλούσαν σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής τους αξίας.

Ηδη συνελήφθησαν 18 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, ανάμεσά τους και δύο Ειδικοί Φρουροί, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., ενώ για την υπόθεση κατηγορούνται άλλα 28 άτομα μεταξύ των οποίων και άλλοι δύο Ειδικοί Φρουροί

Η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε από το πρωί του Σαββάτου και έγιναν 18 συλλήψεις σε περιοχές των Χανίων και την Κομοτηνή, ατόμων από 27 έως 59 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται Ειδικός Φρουρός και Αρχιφύλακας, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης καθώς και Ειδικός Φρουρός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 28 άτομα, τα οποία βαρύνονται με συναφείς κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και δύο Ειδικοί Φρουροί που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης.

Ηγετικό ρόλο είχε ένας 31χρονος, που συνελήφθη, ο οποίος λάμβανε τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση, τη συμμετοχή και το συντονισμό των μελών της οργάνωσης και ήταν επιφορτισμένος με τη διενέργεια, σε αρχικό στάδιο της παραγγελίας από χώρες του εξωτερικού συγκεκριμένων τύπων μη λειτουργικών όπλων από κοινού με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης.

Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους στις επιμέρους δραστηριότητές της, που αφορούσαν ειδικότερα, στην απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, την μεταποίηση και τροποποίηση τους σε λειτουργικά, το δειγματισμό τους σε υποψήφιους αγοραστές, τη μεταφορά τους και τη περαιτέρω προώθηση, διακίνηση και πώλησή τους σε περιοχές κυρίως της Κρήτης και της Αττικής.

Μέλη της οργάνωσης που είχαν την ιδιότητα του οπλοπώλη και του οπλουργού αντίστοιχα, λόγω των ειδικών τους γνώσεων υποστήριζαν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα ο οπλουργός μετέτρεπε τα όπλα σε λειτουργικά, όμοια με τα εργοστασιακά ιδίου τύπου, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά από τους τελικούς αποδέκτες – αγοραστές.

Άλλα μέλη της οργάνωσης, αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεση – πώληση των όπλων αυτών, ενώ επιπλέον υποστήριζαν τη διακίνηση – διαμεσολάβηση και εμπορία όπλων – πυρομαχικών, που κατείχαν παράνομα τρίτα πρόσωπα- άσχετα με την οργάνωση, καθώς και φυσιγγίων, τα οποία αποκτούσαν νόμιμα στο πλαίσιο λειτουργίας σκοπευτικού συλλόγου.

Η έρευνα στο επίπεδο αυτό συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των όπλων και φυσιγγίων που διακίνησε παράνομα η εγκληματική οργάνωση.

Αναφορικά με τη τιμή πώλησης των όπλων, αποτελούσε -κατά περίπτωση -αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης, μεταξύ των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχική τιμή αγοράς προστίθεντο η αμοιβή του οπλουργού για την εργασία μεταποίησης, καθώς και το παράνομο οικονομικό όφελος που προορίζονταν, τόσο για τα μέλη του λειτουργικού πυρήνα της οργάνωσης, όσο και για κάθε μέλος που διαμεσολαβούσε στην εμπορία.

Αποτέλεσμα ήταν η τελική αξία των όπλων να αυξάνεται στο μέγιστο σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς. Έτσι η εγκληματική οργάνωση εξασφάλιζε στα μέλη της το μέγιστο οικονομικό όφελος και ως εκ τούτου αποτελούσε ένα επιπλέον κίνητρο για ένταξη νέων μελών στη δομή και λειτουργία της, αλλά και στη περαιτέρω δραστηριοποίηση τους στην ανεύρεση υποψήφιων αγοραστών.

Επιπρόσθετα, οι δύο συλληφθέντες Ειδικοί Φρουροί διακριβώθηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και όπως προέκυψε από την έρευνα η εμπλοκή τους σε υπόθεση διακίνησης οπλισμού, για την οποία είχαν συλληφθεί στις 4 Απριλίου από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συλληφθείς Αρχιφύλακας και οι υπόλοιποι δύο Ειδικοί Φρουροί που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία δεν ταυτοποιούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά εμπλέκονται σε επιμέρους πράξεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο των ερευνών, στα σπίτια των μελών της οργάνωσης και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

45 πιστόλια 9 πολεμικά τυφέκια 3 χειροβομβίδες 22 καραμπίνες-κυνηγετικά 11 αεροβόλα 22.863 φυσίγγια πιστολιών-περιστρόφων 3.444 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου 65 γεμιστήρες 1.637 κυνηγετικά φυσίγγια 89 εξαρτήματα όπλων 9 μαχαίρια 6 κροτίδες 135 γραμμάρια πυρίτιδα και 24 γραμμάρια δυναμίτιδα 3 φιτίλια 30 πυροκροτητές Teizer χειροπέδες σπρέι πιπεριού 93 κάλυκες

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε η παράλληλη δράση που είχε αναπτύξει ένας από τους συλληφθέντες – μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιούνιο 2012 έως τον Σεπτέμβριο 2014, στη διάπραξη εμπρησμών, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και απόπειρας εκβίασης σε βάρος επιχειρηματιών και ενός ιδιώτη του νομού Χανίων.