Θέατρο στην Τεχνόπολη-Μία πόρνη,ένας ντετέκτιβ και η ιστορία του ελληνικού κράτους

965

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζουν τα «160 χρόνια Γκάζι», 160 χρόνια από την ίδρυση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με μία σειρά επετειακών εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν τρεις μοναδικές θεατρικές παραστάσεις.

Παραστάσεις που απαντούν σε ερωτήματα, όπως: Πόσο μεγάλη είναι μία ιδέα; Εσείς έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας; Ένα έθνος όταν μεγαλώσει, επαναστατεί και γίνεται αναγκαστικά κράτος; Μέσα από ένα απρόβλεπτο παιχνίδι ερωτήσεων, κάνουμε ένα μακρινό ταξίδι στην Αϊτή, στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους και της Αθήνας μέσα από την Αϊτή. Μία performance για την Ιστορία της ομάδας Hatari.

Αϊτή

Το ταξίδι μας συνεχίζεται, αυτή τη φορά πίσω στο χρόνο, με δύο πολύ αγαπημένες παραστάσεις που έχουν εμπνευστεί από το παλιό εργοστάσιο και έχουν ξεχωρίσει στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου».

Η Μαρίκα στο Γκάζι 

Θα ακούσουμε την ιστορία της πληθωρικής Μαρίκας μέσα από τον… άκρως «ακατάλληλο» μα και ζωντανό μονόλογο Μαρίκα στο Γκάζι της Έφης Λάνταβου, ενώ θα ζήσουμε μία συναρπαστική περιπέτεια μυστηρίου μαζί με τους μικρούς μας φίλους με την παράσταση «Μία πόλη στο σκοτάδι» της ομάδας θεάτρου Δον Κιχώτες.

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία Θεατρική παράσταση από την ομάδα Hatari 31 Οκτωβρίου & 1, 2, 3 Νοεμβρίου
Έχει σημασία το παρελθόν; Είναι λογική η πρόβλεψη ότι σε εκατόν πενήντα χρόνια δεν θα ξέρει κανείς ότι υπήρξαμε ποτέ; Υπάρχει μία Ιστορία ή πολλές; Σε πόσα δευτερόλεπτα ένα facebook post θεωρείται παλιό; Ήταν ο εμφύλιος ένα πείραμα; Τα ντόμινο όταν στηθούν σωστά, στήνονται σωστά μόνο για να πέσουν; Γίνεται να σε καθορίζει κάτι που δεν γνωρίζεις;

Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν. Η ιστορία ενός κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή -η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821. Το «Χαΐτιον», μία ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα, που, καθώς δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την επανάσταση, έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα […].

Πότε: 31 Οκτωβρίου & 1, 2, 3 Νοεμβρίου Ώρες: 21.00-22.00 Πού: Αίθουσα Αποθήκη Κόστος: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο ανέργων/φοιτητών)
Συντελεστές | Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Κείμενο: Μάριος Τσάγκαρης, Άλκης Ζούπας |Παίζουν: Γιώργος Καπινιάρης, Άλκης Ζούπας |Βοηθός Σκηνοθέτη: Φένη Μπένου| Επιμέλεια Κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου | Σχεδιασμός Φωτισμού-Video-Φωτογραφία: Γιώργος Ζαφειρίου | Πρωτότυπη Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης | Σχεδιασμός Αφίσας: Κωνσταντίνος Σελλάς | Παραγωγή: Hatari, Ομάδα7

Μια πόλη στο σκοτάδι
Θεατρική παράσταση από την ομάδα Δον Κιχώτες Κυριακή 12 & 19 Νοεμβρίου
Αθήνα 2017. Η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο πασίγνωστος ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μυστηρίου ή μήπως για ένα…ταξίδι στο χρόνο;

Το παραμύθι «Μια πόλη στο σκοτάδι» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.

Πότε: Κυριακή 12 & 19 Νοεμβρίου Ώρες: 18.00-19.00 Πού: Αίθουσα Αποθήκη Κόστος: 8 ευρώ (παιδικό), 4 ευρώ (ενηλίκων)
Συντελεστές | Κείμενο: Χρήστος Χριστόπουλος | Σκηνοθεσία: Δον Κιχώτες | Ηθοποιοί: Σοφία Νικολοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος


Η Μαρίκα στο Γκάζι 
Θεατρική παράσταση της Έφης Λάνταβου 13, 14 & 15 Νοεμβρίου

Γκάζι, δεκαετία του ‘60. Η Μαρίκα, μία πόρνη που ζει κοντά το εργοστάσιο φωταερίου, μας αφηγείται την πολυτάραχη προσωπική της ιστορία: πώς βρέθηκε στην Αθήνα στα 18 της, πώς άρχισε να δουλεύει, πώς γνώρισε κι ερωτεύτηκε το Μίμη, εργάτη στο «Αεριόφως». Με έναν… απροσδόκητο και άκρως πικάντικο τρόπο, μας παρουσιάζει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, όπως της την έμαθε ο καλός της για να την κατανοήσει καλύτερα…
Ο μονόλογος «Η Μαρίκα στο Γκάζι» διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» το 2014, όπου απέσπασε το βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού μονολόγου.

Πότε: 13, 14 & 15 Νοεμβρίου Ώρες: 21.00-22.00 Πού: Αίθουσα Αποθήκη Κόστος: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο ανέργων/φοιτητών)
Συντελεστές | Κείμενο-Σκηνοθεσία: Έφη Λάνταβου| Ερμηνεία: Μαργαρίτα Καστρινού

160 χρόνια Γκάζι
Θεατρικές παραστάσεις
Οκτώβριος – Νοέμβριος 2017

Πηγή: iefimerida