Τι έδειξε το DNA

2098

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Όταν η Χαρούλα, από το Χαρίκλεια, Μπιλάλη μου πρότεινε να κάνω μία επαναστατική εξέταση που θα επέτρεπε να δούμε βάσει του DNA μου, τι διατροφή να ακολουθήσω, λίγο το κρασί, λίγο η θάλασσα, λίγο η θέα προς την Δήλο – η συνάντησή μας έγινε στο Rocca του Μίμη, λίγο τα επιπλέον κιλά, είπα το ναι. Η Χαρίκλεια είναι μοριακή βιολόγος με ειδίκευση στην reproduction, όπως ονομάζουν οι Γάλλοι την αναπαραγωγή. Επειδή όμως είναι φύσις ανήσυχος, έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως το Health & Wellness Coach και εσχάτων την διατροφογενωμική (Genomics). Όπως είχε την καλοσύνη να μου εξηγήσει πριν πάρει δείγμα σιέλου για να το στείλει στην Αμερική, όλη η ιστορία έγκειται στην «ποσοστιαία σύσταση της διαφοράς όσον αφορά τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες».

Τα αποτελέσματα έφθασαν μετά από τρεις εβδομάδες, οπότε μετέβην στο ιατρείο που διατηρεί με τον σύζυγό της γυναικολόγο-μαιευτήρα Δημήτρη Μπιλάλη, για τα δέοντα. «Υπάρχουν πολλά ανάλογα τεστ, αλλά μετά από έρευνα διάλεξα το Pathwayfit», ήταν τα πρώτα της λόγια όταν μου έδειχνε στον υπολογιστή το 49 σελίδων ραπόρτο (Personal Genetic Report). Ένα κόκκινο σημάδι ήλκυσε την προσοχή μου και σήμανε το πρώτο απαγορευτικό. «Δεν μεταβολίζεις την καφεΐνη, άρα κράττει στους καφέδες». Υπήρχαν και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως η ανάγκη προσλήψεως επί πλέον βιταμινών B2, B12, D και E, η οικογενής LDL, και η ευκολία επανακτήσεως βάρους. Το πιο ενδιαφέρον όμως το δίχως άλλο κομμάτι, το οποίο μακάρι να το εγνώριζα πιο νωρίς, εκκινεί στην σελίδα με τις προσωπικές δίαιτες που προτείνονται αναλόγως του γονιδιώματος και περιλαμβάνουν αναλυτικώς τα πάντα, από τα snaks έως το αλκοόλ, τη λακτόζη και τα γλυκά.

Και εκεί που νόμιζα ότι τα είχα μάθει όλα, στην σελίδα 29 παρετήρησα ότι υπήρχε ειδική ανάλυσις για το είδος των ασκήσεων που ενδείκνυνται στην περίπτωσή μου. Πρώτο και καλύτερο το τρέξιμο. Εδώ είχα προλάβει Pathwayfit, αφού όπου γίνονται αγώνες δρόμου, ιδίως των 5 χιλιομέτρων, σπεύδω να δηλώσω συμμετοχή. Τελευταία και καταϊδρωμένη, η άρσις βαρών η οποία αντενδείκνυται. «Είμαστε ότι λέει το DNA μας», έκλεισε την εμπεριστατωμένη παρουσίαση η Χαρίκλεια, με τις ευχαριστίες μου να ακούγονται έως τον ουρανό.