Το ”Bataclan” της Θεσσαλονίκης

1320

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Όποιος ανατρέξει στο λεξικό και αναζητήσει τη μετάφραση της γαλλικής λέξεως ”bataclan”, θα μάθει ότι πρόκειται για έναν σωρό από άχρηστα πράγματα ή εν γένει την ακαταστασία. Μία άλλη, πιο διαφοροποιημένη ερμηνεία, έδιναν από σειρά ετών ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Μαρία Μπακοδήμου από τη συχνότητα του Star, και πιο συγκεκριμένα της εκπομπής τους ΦΜ Live. «Θα γίνει μεγάλο μπατακλάν», επαναλάμβαναν με χαρωπή διάθεση, υπονοώντας μάλλον την αγοραία έκφραση «Θα γίνει χαμός». Δεν γνωρίζω αν οι δύο συμπαθείς τηλεπαρουσιασταί είχαν προφητικές ικανότητες, πάντως τον Νοέμβριο του 2015 έγινε ”χαμός” με την επίθεση των τζιχαντιστών στον ιστορικό χώρο θεαμάτων Bataclan στο Παρίσι και τη σφαγή 90 ανθρώπων, διότι περί σφαγής επρόκειτο.

Είναι αξιοσημείωτη, μιας και σήμερα είπαμε να κάνουμε σλάλομ στις εννοιολογικές κλιτύες, η διαφήμιση της επαναλειτουργίας του φημισμένου κέντρου, έναν χρόνο μετά την αιμοβόρο επίθεση: «θέατρο που εγκαινιάστηκε το 1865, το Μπατακλάν ”θα κάνει τον μεγαλύτερο δυνατό θόρυβο στο Παρίσι”», αναφέρει η Lagardère Live Entertainment, νέα ιδιοκτήτης της παρισινής αίθουσας συναυλιών.

Πριν από τρεις εβδομάδες, έκπληκτο το Πανελλήνιον αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη που παρακολουθεί την επικαιρότητα, αντίκρισαν ένα παλλόμενο πλήθος να διαδηλώνει για ένα θέμα, που η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας θεωρούσε ξεχασμένο, αν όχι παρωχημένο. Η όψιμη ενασχόληση της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το λεγόμενο ”Μακεδονικό” ζήτημα, άνοιξε αίφνης τους ”ασκούς του Αιόλου”, παρασύροντας με το δυνατό φύσιγμα του αέρα τόσο το πολιτικό όσο και το μιντιακό σύστημα. Αμήχανο το νεοπαγές καθεστώς, έσπευσε να υποβαθμίσει τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου, δια μέσου της εκτιμήσεως της Αστυνομίας περί 90.000 διαδηλωτών. Τι κι αν οι εναέριες φωτογραφίες από τα drones έδειχναν το αντίθετο! Τι κι αν τοπογραφικές εκτιμήσεις, βάσει ακριβώς αυτών των φωτογραφιών, εκτόξευαν το νούμερο σε περίπου 400.000! Το propagandastaffel επεξετάθη και στην ακροδεξιά σύνθεση του ακροατηρίου, κάνοντας ουσιαστικώς δώρο στη Χρυσή Αυγή μίας επιρροής που ούτε κατά διάνοια είχε.

Αύριο Κυριακή διοργανώνεται στην Αθήνα, για το ίδιο θέμα, ένα νέο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Χωρίς να θέλω να ζηλώσω τη δόξα των προφητών, αναμένω ένα νέο ”Μπατακλάν”, εάν όχι ισχυρότερο από εκείνο της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον εξ ίσου ισχυρό.

 

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή»